Isoleren met ruimtevaarttechnieken

Artikel delen

De Achterhoekse Takkenkamp Groep, specialist in isolatie, restauratie en gevelonderhoud, opent eind 2022 een fabriek waarin het bedrijf een zelf ontwikkeld, gepatenteerd en uiterst innovatief isolatiemateriaal gaat produceren: Airofill innovative wall insulation. Daarmee hopen de Achterhoekers forse stappen te kunnen zetten in het isoleren van de bestaande woningvoorraad.

Om de klimaatdoelen te halen moeten er in de komende jaren miljoenen slecht geïsoleerde woningen worden aangepakt. “Bestaande isolatietechnieken halen echter nog niet de vereiste isolatiewaarden om die woningen ook met lage-temperatuurverwarming (gasloos dus) te kunnen verwarmen”, zegt Marcel van Haren, Adviseur Klant & Markt bij Isolatiebedrijf Takkenkamp uit het Achterhoekse Zelhem. Takkenkamp pakte daarop de handschoen op en ontwikkelde – na uitvoerig onderzoek en nauwe samenwerking met andere bedrijven – een isolatiemateriaal dat wel de vereiste isolatiewaardes haalt. Met de bouw van een eigen fabriek moet de productie flink worden opgeschaald zodat de prijs kan dalen. De eerste pilotprojecten stemmen positief. De fabriek moet eind 2022 in productie zijn.

Hoge isolatiewaarden

Het isolatiemateriaal waar het allemaal om draait is ‘Airofill innovative wall insulation’. Een door Takkenkamp zelf ontwikkeld en gepatenteerd recept op basis van aerogel. Dat is een doorzichtig, poreus materiaal met een uiterst lage dichtheid en enorm goede isolatiewaarden. Het wordt al decennialang gebruikt in de ruimtevaart, cosmetica en industrie. Takkenkamp claimt dat de huidige versie van Airofill innovative wall insulation een lambda-waarde van 0.020 heeft. En dat betekent dat bij een spouwmuur van 6 centimeter, een Rc-waarde van 3.20 haalbaar is. Ter vergelijking: bij de meeste renovatieprojecten wordt zelden een hogere Rc-waarde voor een gevel gehaald dan 2. Van Haren: “Airofill Wall heeft de potentie om hét isolatiemateriaal van de toekomst te worden. Als we de productie en gebruik kunnen opschalen dan is de investering lager dan bijvoorbeeld een voorzetgevel. Bovendien veroorzaakt het voor bewoners minder overlast, wat het draagvlak verhoogd.”

Opschalen

Om de productie van Airofill innovative wall insulation fors te kunnen opschalen, neemt Takkenkamp deel aan het project BRIMM. Daarin werken Brightlands Chemelot Campus, de Technische Universiteit Eindhoven (TUe), Maastricht University, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), Brightlands Materials Center, TNO, Zuyd Hogeschool, Kriya Materials, Aerobel Netherlands, Physee, ZOwonen en Takkenkamp samen om nieuwe materialen en methodes te ontwikkelen om de woningschil goedkoper en sneller te renoveren.

BRIMM wordt gefinancierd door RVO (via MOOI)

Dit project hoort thuis in het MOOI thema Gebouwde Omgeving en past in het doel “nieuw of substantieel verbeterde (renovatie) arrangementen voor woningen en utiliteitsgebouwen.’’ Dit project richt zich op het snel en betaalbaar isoleren van woningen (vanaf energielabel C t/m G) door slim, geavanceerd en circulair materiaal in de bestaande woningschil toe te passen.Het BRIMM project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Kijk hier voor meer info over het BRIMM project: https://www.brightlands.com/brightlands-chemelot-campus/project-brimm. Lees hier meer over de MOOI-regeling: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/mooi