Vakmensen kiezen steeds vaker voor klimaatneutraal geproduceerde cradle-to-cradle verven

Artikel delen

Steeds vaker zijn verven van duurzame grondstoffen gemaakt. En als die verven ook nog eens energieneutraal worden geproduceerd, vliegt de milieu-impact ervan omlaag. Bij verfproducent ADLER zijn ze juist op dit vlak heel ver gevorderd. De verf is cradle-to-cradle-gecertificeerd, en de productielocatie in Oostenrijk is dankzij onder andere zonnepanelen op het dak en de inkoop van Oostenrijkse waterkrachtenergie 100% klimaatneutraal. Nu is Nederland aan de beurt om meer kennis te maken met deze duurzame verven en lakken, vertelt Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux.

In het Tiroler stadje Schwaz is de enige productielocatie van ADLER gevestigd.

De roots van ADLER liggen in Oostenrijk. “Het is een echt Oostenrijks familiebedrijf, opgericht in 1934, inmiddels geleid door de derde generatie van de familie Berghofer”, vertelt Leon Cremers. “Het bedrijf telt inmiddels 670 medewerkers in meer dan 30 landen. Op de hoofdvestiging in het stadje Schwaz in Tirol werken 300 mensen, waarvan 110 op de afdeling Research & Development. In Schwaz is ook de enige productielocatie van ADLER. Dat is bewust zo gedaan, omdat we op deze manier de meest moderne fabriek voor watergedragen verven konden bouwen. We bouwen er op dit moment eveneens een nieuwe fabriek voor oplosmiddelhoudende verf.”

Green assortiment

Op deze hoofdvestiging van ADLER werken 300 mensen, waarvan 110 op de afdeling Research & Development.

Duurzaamheid staat al vier decennia hoog in het vaandel bij ADLER. Een belangrijke pijler daarin zijn milieuvriendelijke lakken op waterbasis: meer dan twee derde van alle ADLER-producten wordt op waterbasis geproduceerd, vele daarvan met een groot aandeel natuurlijke en duurzame grondstoffen. Cremers: “De productie in Schwaz is bovendien energieneutraal, dankzij onder andere zonnepanelen op het dak en de inkoop van Oostenrijkse waterkrachtenergie. Daarnaast produceren we onze verven cradle-to-cradle. Om hiervoor gecertificeerd te worden moeten we aan veel zaken voldoen. Dat begint al met de productie, maar ook dankzij het gebruik van recyclebare verpakkingen en hernieuwbare grondstoffen is onze verf heel duurzaam.”

Deze cradle-to-cradle certificering kan heel belangrijk zijn voor vakprofessionals, weet Cremers. “In veel bestekken worden ook aan verven steeds hogere eisen aan duurzaamheid gesteld, waaronder cradle-to-cradle. Dan is het fijn dat onze verven aan die eis kunnen voldoen.” Het past in het gehele green-assortiment dat ADLER voert, legt Cremers uit. “Alle producten in dit assortiment worden gekenmerkt door een uitstekende ecologische balans en een laag VOC-gehalte. Daarnaast bevatten ze geen giftige stoffen en stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu.”

Spuittechnieken

Door de verf te spuiten is een goede dekking goed te realiseren in 1 laag, waar je met de kwast vaak 3 lagen moet aanbrengen voor een goed en mooi resultaat.

Een van de ontwikkelingen die Cremers steeds meer constateert en in de lijn ligt van duurzaamheid, is het gebruik van spuittechnieken door schilders. “ADLER is al jaren actief in de meubelbranche, en dan voornamelijk voor de keukensector. Vrijwel alle grote keukenproducenten maken gebruik van onze verven. Dat gebeurt op een efficiënte manier door middel van spuiten. Desgewenst leveren wij ook de bijbehorende apparatuur. Deze hebben we ook beschikbaar voor vakmensen in de bouwsector. Door de verf te spuiten is een goede dekking goed te realiseren in 1 laag, waar je met de kwast vaak 3 lagen moet aanbrengen voor een goed en mooi resultaat. Minder gebruik van verf is natuurlijk ook duurzaam.”

ADLER is wellicht bij de Nederlandse bouwprofessional niet de allerbekendste, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen, vertelt Cremers. “ADLER heeft in Oostenrijk een grote naam. Dat komt omdat in elk dorp wel een zogeheten Farbenmeistergeschäft te vinden is, oftewel een verfvakwinkel met alleen ADLER-kwaliteitsproducten. Vakmensen in Nederland kopen daarentegen voornamelijk bij de groothandel, waar de meeste bekende merken te vinden zijn. We zijn drukdoende met enkele partijen om ook in de groothandel gekocht te kunnen worden. En vlak het internet niet uit: veel vakprofessionals, maar ook particulieren, gaan ons in de toekomst online vinden.”

Door de verf te spuiten is een goede dekking goed te realiseren in 1 laag, waar je met de kwast vaak 3 lagen moet aanbrengen voor een goed en mooi resultaat.

Persoonlijk advies

Bij verkopen alleen blijft het echter niet, legt Cremers uit. “We vinden kwaliteit en ondersteuning voor de gebruiker heel belangrijk. Nu zeggen alle producenten dat, maar wij onderstrepen dat door bij een aanvraag altijd op locatie bij de klant langs te komen voor extra advies. Onze buitendienst hebben we hierop ingericht. Zij nemen dan kleurstalen mee en geven technisch advies. Daarnaast geven we praktijkgerichte trainingen. Ook hierbij merken we dat klanten ons vinden vanwege ons duurzame karakter. Dat geeft wel aan hoe onze lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen gewaardeerd worden.”

Adler
www.adler-verven.nl