Circulair en duurzaam karakter van glas centraal in VN Jaar van het Glas

Artikel delen

Velen weten het waarschijnlijk niet, maar 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen het Internationaal Jaar van het Glas. Daarmee wil de VN “het technologische, wetenschappelijke en economische belang onderstrepen van dit vaak onzichtbare transparante en faciliterende materiaal”. Voor de renovatie- en onderhoudssector is deze aandacht voor glas aanleiding om verschillende activiteiten te organiseren om het vak van glaszetter zo breed mogelijk te onder aandacht te brengen.

Auteur: Harmen Weijer

Glaszetters hebben de komende jaren veel werk in de verduurzaming van de bestaande bouw met het plaatsen van steeds meer isolatieglas. Foto: De Glaskoning en OnderhoudNL.

Glas in gebouwen is inmiddels zo vanzelfsprekend dat men is vergeten hoe belangrijk glas is en hoe het kan helpen aan bijvoorbeeld de verduurzaming van gebouwen. “Dat is ook de reden dat we dit jaar aangrijpen om glas over het voetlicht te brengen”, vertelt Ferdinand Wieman, sectormanager bij Onderhoud NL voor onder andere de sector Glas. “Het VN Jaar van het Glas gaat heel breed met onder andere glaskunst. Wij richten ons uiteraard op vlakglas. Ook daarin gebeurt momenteel veel. Denk aan de verduurzaming, waarbij er nog steeds woningen met enkel glas of verouderd dubbel glas worden verbeterd. De komende jaren zullen we veel isolatieglas in woningen aanbrengen. Dit past heel goed in de renovatiegolf, die de komende jaren te verwachten is.”
Wieman wijst tevens op het veiligheidsaspect van modern glas. “In bijvoorbeeld veel studentenhuizen zit nog steeds enkel glas, wat nare gevolgen kan hebben. Zo vond er vorig jaar een dodelijk ongeluk plaats, toen een student in zijn huis door een glazen ruit naar beneden viel. Wij wijzen dan ook pandjesbazen op de veiligheidsaspecten van triple glas, dat minders snel breekt en een val kan opvangen.”

Recycling vlakglas

Daarnaast heeft glas een hoog circulair karakter, want Nederland zamelt nog steeds veel vlakglasafval in. In 2020 (cijfers van 2021 zijn nog niet bekend) werd bijna 87.500 ton vlakglas ingezameld en aangeboden om te recyclen. Daarvan werd 3072 ton door onderhoudsbedrijven aangeboden, waarmee 356 ton CO2 is bespaard. “Daarnaast is het binnenklimaat een belangrijk aspect. Glas zorgt voor veel meer licht in huis en dankzij slimme innovaties is het ook mogelijk bij veel zon ruiten te verduisteren, naast uiteraard het toepassen van zonwering, zodat het niet te warm wordt in huis.”

Dit wordt sinds begin dit jaar ook onderkend door de rijksoverheid in de verhoging van de subsidies voor isolatieglas. Wieman: “De ISDE-subsidie is met zo’n 50 procent verhoogd. Daardoor is het subsidiebedrag op HR++glas verhoogd van € 35 naar € 53 en op triple glas van € 100 naar € 150. Door het aandragen van diverse voorbeelden uit de praktijk is daarnaast ook het minimum aantal vierkante meters verlaagd van 10 naar 8. Hierdoor komen meer projecten in aanmerking voor de ISDE.”

Er zijn tegenwoordig vele moderne manieren om glas te zetten, zoals met hulp van een grijper die door vakmensen met een joystick worden bediend en glas veel makkelijk op zijn plaats brengt. Foto’s: OnderhoudNL

Glaszetter

Voor de onderhoudssector zijn dat allemaal redenen om glas en het vak van glaszetter in brede zin bekender te maken “Wij richten ons zowel op onze sector als bouwgerelateerde partners, zoals architecten. En uiteraard richten we ons op onze opdrachtgevers, zowel zakelijk als particulier. Dan doen we door middel van allerlei activiteiten. Zo loopt er al een campagne De Waarde van Glas, waar we dit jaar nog eens 3 video’s aan toevoegen. Op tv, via RTL, leveren we ook een bijdrage aan de documentaire De Wereld van glas.”

In het kader van een Leven Lang Ontwikkelen organiseert de brancheverenging verschillende activiteiten. Zo is ROC Midden Nederland afgelopen najaar de MBO 2-opleiding Glaszetter in Nieuwegein gestart, waaraan 20 volwassen leerlingen hebben meegedaan. “Die opleiding willen we dit najaar een vervolg geven, en daarvoor willen we geïnteresseerden uit de onderhoudssector en daarbuiten warm maken. Verder stimuleren we het vak door trainingen en cursussen voor zij-instromers te organiseren, en door e-learnings aan te bieden. Daarmee willen we het vak glaszetter uit het imago halen dat het alleen maar fysiek zwaar werk is. Er zijn tegenwoordig vele moderne manieren om glas te zetten. Denk aan hulpmiddelen zoals een grijper die door vakmensen met een joystick worden bediend en glas veel makkelijk op zijn plaats brengt.”

Hier vind je meer info.