Eindhovense buurt Tivoli weer klaar voor de toekomst

Artikel delen

De renovatie van de 108 woningen rond het Arnaudinaplein in de Eindhovense buurt Tivoli van woningcorporatie Woonbedrijf is klaar. Door de isolatie en nieuwe mechanische ventilatie hebben de bewoners nu een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning. Deze renovatie was de laatste fase in de aanpak van de buurt. In totaal renoveerde en herbouwde Woonbedrijf 554 woningen.

Bron: Woonbedrijf. Foto’s: Groenen Bouw & Onderhoud

tivoli

Bouwbedrijf Van Montfort isoleerde het dak, de dakkapel, de gevel en de vloer. Ook vervingen ze raamkozijnen en achterdeuren. Die hebben isolatieglas gekregen, wat zorgt voor minder kou en tocht in huis. Een groot deel van de bestaande kozijnen kreeg een nieuwe bestemming elders. Door de isolerende maatregelen gingen de woningen van energielabel D/E naar energielabel A. Daarnaast kregen de woningen mechanische ventilatie en tochtroosters. Die zorgen voor afvoer van vuile en vochtige lucht en toevoer van frisse lucht. Bewoners konden ook kiezen voor een nieuwe badkamer, keuken of toilet als deze qua leeftijd aan vervanging toe waren. Uitbreidingen en keuzes waren mogelijk tegen huurverhoging, zoals een terrasoverkapping.

Renoveren in coronatijd

tivoliIn het voorjaar van 2020 voerde Woonbedrijf met elke bewoner een persoonlijk gesprek. Dit keer niet bij de bewoner thuis, maar in de modelwoning die coronaproof was met plexiglas tussen de tafels. In augustus werd vanwege de coronacrisis van start gegaan in aangepaste vorm. We werkten een tijd lang zo min mogelijk ín de woningen. Dit is later weer opgepakt en in februari 2022 hebben we de renovatie afgerond.

Aanpak Tivoli in fases

Tivoli is een buurt in Stratum met een heel eigen karakter. Het is een jaren ’30-wijk die toe was aan onderhoud en vernieuwing. Daarom voerde Woonbedrijf hier de afgelopen 10 jaar in 5 fases onderhoud en nieuwbouw uit. De fysieke woningverbetering was ook een aanjager voor de sociale afspraken in de buurt, zoals de aanpak van veiligheid en groen en het vergroten van de verantwoordelijkheid van bewoners. Deze vernieuwende aanpak van buurtverbetering resulteerde in een meetbare hoge tevredenheid en lage verhuisbewegingen onder bewoners. En het leidde tot een toevoeging van nieuwe woningtypen, waardoor bewoners langer in hun eigen buurt kunnen blijven wonen.

tivoli