Geïsoleerde raamdorpel is doorbraak in gevelbouw

Artikel delen

In een door de jaren heen continu veranderende bouw bleef één gevelelement lange tijd onveranderd: de raamdorpel. Daarin zorgt Raamdorpelelementen nu voor een revolutionaire verandering met de innovatieve IsoSill. Deze geïsoleerde raamdorpel van glasvezelversterkt kunststof met een EPS-kern, betekent volgens bedenker en ontwikkelaar Bart Tenbült het einde van koudebruggen in de gevel.

raamdorpelement

“IsoSill is geboren uit een praktisch probleem, namelijk het zware gewicht van traditionele raamdorpels”, zegt de directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen B.V. “Deze worden van oudsher op de stenen van de gemetselde buitengevel bevestigd en die stenen buitenmuur heeft voldoende draagkracht. Maar met de opkomst van steeds dikkere buitenisolatie in combinatie met dunne steenstrips en gestucte gevels, verdween die stabiele basis steeds vaker.”

Koudebrug

Om de raamdorpels toch goed in die gevels te kunnen verankeren, worden hoekijzers gebruikt waarmee de raamdorpels aan de betonnen of houten binnengevel worden bevestigd. “Die ijzeren beugels worden net onder het raam geplaatst. Nadeel daarvan is dat er een koudebrug ontstaat en de isolatieprestatie van de gevel nadelig wordt beïnvloed. Terwijl er juist steeds meer waarde wordt gehecht aan een goed geïsoleerde buitengevel.”

Voor de raamdorpelspecialist aanleiding om te zoeken naar een alternatieve, lichtere variant. “Zo hebben we drie jaar geleden al eens geprobeerd om de natuurstenen en keramische raamdorpels een stuk dunner te maken. Dat had echter te veel gevolgen voor de sterkte en de kwetsbaarheid van die raamdorpels.”

EPS

doorsnede isosillDe basis voor de innovatieve IsoSill vindt Tenbült uiteindelijk in EPS. “Materiaal met een hoge isolatiewaarde. Omhuld met een laag van drie millimeter glasvezelversterkt kunststof produceren we een lichte, maar zeer sterke raamdorpel. Een geïsoleerde raamdorpel zelfs, die actief bijdraagt aan het isolatieniveau van de gevel.”

Een eigenschap die Raamdorpelelementen ook bewust laat terugkomen in de naam IsoSill. “Een combinatie van isolatie en windowsill, Engels voor raamdorpel. Een revolutionaire noviteit in een productcategorie die de afgelopen 40 jaar amper verandering heeft doorgemaakt.”

Circulair

Behalve licht van gewicht zijn IsoSill raamdorpels ook circulair. “De glasvezelversterkte kunststoffen zijn tot 80 procent van gerecycled materiaal. Dat maakt de raamdorpels in meerdere opzichten een duurzaam en zeer interessant alternatief voor de raamdorpels van beton, natuursteen, keramiek en composiet.”

Op lengte afgekort

IsoSill raamdorpels kunnen op lengte afgekort en met eindschotjes afgewerkt worden. Tenbült: “We hebben nu één model van 16cm met een spekbandvariant, maar er volgen snel meer maatvoeringen.”

Raamdorpelelementen B.V.
www.raamdorpel.nl