Afschotisolatie voor functionele platte daken

Artikel delen

In een tijd waarin klimaatverandering vraagt om gerichte acties bieden de nieuwe IKO enertherm afschotisolatieplaten een snelle en gedegen oplossing. Niet alleen zorgen ze voor ze hoogwaardige isolerende prestaties, dankzij het afschotpercentage van twee procent kan regenwater eenvoudig opgevangen en hergebruikt worden. Dat voorkomt stilstaand water op het dak en dat verkleint de kans op schade en verlengt de levensduur van de dakconstructie.

IKO

IKO enertherm voegt vier nieuwe afschotplaten toe aan het IKO enertherm ALU TAP-assortiment. Deze platen zijn, gezien hun hellingspercentage van twee procent, het best te plaatsen op beperkte afschotlengtes. “Dit biedt de mogelijkheid om met slechts drie platen twee procent afschot te creëren”, zegt Dimitris Verdelis, Marketing Communicatie Manager. “Met twee afschotplaten en één onderlegplaat van 50 mm is de klus zo geklaard!”

Vijfde gevel

ikoDe hoge druksterkte van de IKO enertherm ALU TAP-platen van 175 kPa maakt van het platdak een vijfde gevel. Verdelis: “Dat zorgt ervoor dat technische installaties zoals zonnepanelen, waterboilers en andere voorzieningen zonder problemen op de met deze isolatieplaten beklede daken geplaatst kunnen worden.”

Daarmee bieden de IKO enertherm ALU TAP-platen eigenaren en bewoners van de woningen alle gelegenheid om duurzame energie en te gebruiken en regenwater op te vangen en duurzaam te hergebruiken, bijvoorbeeld in de tuin of om in huis de toiletten mee door te spoelen. “Goed voor het klimaat en voor de portemonnee”, aldus Verdelis.

Handig legplan

Niet alleen voor de eigenaar of bewoner van de woning waarop de isolatieplaten worden toegepast, bieden de IKO enertherm ALU TAP-platen grote voordelen. Ook voor de verwerkers is het een eenvoudig te plaatsen systeem. “Daarvoor kunnen onze specialisten een handig legplan maken waarmee de afschotisolatie vlot geplaatst kan worden”, zegt Verdelis.

Voor woningen kan gekozen worden uit enkelzijdig afschot in twee of vier richtingen, afhankelijk van de aanwezige regenwaterafvoer. “Verwerkers kunnen bij hun eigen contactpersoon bij IKO of op de website terecht voor zo’n legplan.”

De IKO enertherm ALU TAP-platen hebben een lambdawaarde van 0,022 W/(m.K).  Verdelis: “Dit betekent dat de geldende isolatienormen behaald kunnen worden met minder en dunner materiaal in vergelijking met andere isolatiematerialen. De PIR-platen zijn al beschikbaar in een dikte van twee centimeter, vochtongevoelig en voldoen aan brandklasse E volgens EN 13501-1.”

De platen kunnen toegepast worden op een houten, betonnen en stalen ondergrond. “Dat maakt ze multi-inzetbaar en ideaal om de duurzame functie van platte daken te optimaliseren.”

IKO Insulation BV
nl.iko.com