Verduurzamen doen we toch gewoon samen?

Artikel delen

Nederland kent ongeveer 400.000.000 m2 aan platte daken, waarvan een groot gedeelte in steden. Deze daken kunnen een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar juist deze steden tegenaan lopen. Platte daken kunnen namelijk bijdragen aan meer biodiversiteit, verkoeling en het opvangen van regenwater. Kortom: daken kunnen groener en multifunctioneler worden ingezet en daarmee bijdragen aan een duurzamere samenleving. Maar hoe doen we dat?

consolidated

Locatie: Rode Kruislaan – Diemen Laagliggende daken bekleed met sedum en de hoog liggende daken voorzien van zonnepanelen.

Om een duurzamer klimaat te realiseren hebben woningcorporaties, vastgoedbezitters, maar ook zorg- en onderwijsinstellingen uitdagende duurzaamheidsdoelstellingen meegekregen voor hun vastgoedbezit.

Het dak speelt hier een belangrijke rol in. Uiteraard zijn er verschillende scenario’s om dit te bereiken, maar welke keuzes zijn hierin het meest efficiënt? Isoleren van daken is een stap in de goede richting voor veel gebouwbeheerders. Maar waarom het dak dan niet direct vergroenen?

Martin Mastenbroek, directeur van Consolidated Nederland vertelt; “Voornamelijk in de grote steden is er steeds vaker sprake van “urban heating”. Daken kunnen een belangrijke bijdrage leveren om dit in te perken. Het vergroenen van daken en deze inzetten als multifunctionele ruimte, is dan ook steeds interessanter. Natuurlijk heeft dit wat voeten in aarde. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te realiseren, echter is het wel de noodzaak om hier op tijd mee te beginnen. ”

Het dak is onze toekomst!

consolidatedGroene, blauwe, gele, grijze of rode daken. Door het multifunctioneel gebruik van daken, stimuleren we niet alleen de biodiversiteit en brengen we onze energiekosten omlaag, maar kunnen we ook helpen onze binnensteden te verkoelen.

Om een dak multifunctioneel in te zetten is het van belang om na te gaan of een dak hiervoor geschikt is. Zijn de daken bestand tegen het gewicht dat bijvoorbeeld zonnepanelen met zich meebrengen? Bij het aanleggen van een groendak komt meer kijken dan alleen het aanbrengen van beplanting.

“ Bij deze stap kunnen wij ondersteunen en begeleiden. Wij controleren de daken en stellen een gedetailleerd plan op om de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het multifunctionele gebruik van het dak in kaart te brengen. Daarnaast is het onze expertise om samen met diverse partners in hoog tempo tienduizenden vierkante meters dakoppervlak te verduurzamen. Om een dak multifunctioneel te gebruiken is een gedegen ondergrond een must. Je moet er als woningbeheerder namelijk niet aan denken dat een net aangelegde daktuin weer afgegraven moet worden omdat niemand weet waar het lek vandaan komt.” aldus Norbert Boender, regio directeur Consolidated Zuid-West.

 Duurzaam ondernemen

consolidated

Locatie: Virgohof – Amsterdam Aangelegd groendak in combinatie met zonnepanelen.

Consolidated is continu op zoek naar slimme, innovatieve en duurzame oplossingen voor de daken van hun opdrachtgevers. Dit doen zij onder andere door het gebruik van dak managementtool Dakota en (dakgoot)sensoren die real time gegevens over de conditie doorgeven. Maar ook het gebruik van isolatiemateriaal van natuurlijke schimmels en mycelium als isolatie. Of bitumen vervaardigd uit oude dakbedekking. Het zijn slechts enkele duurzame en circulaire voorbeelden.

Consolidated Nederland is partner van de Rotterdamse Dakendagen

Gelukkig zijn met name in de grote steden meer initiatieven om de daken te verduurzamen en vergroenen. Zo laat de Stichting Rotterdamse Dakendagen zien hoe de potentie van daken beter benut kan worden. Ze dienen als inspiratiebron en aanjager om de mogelijkheden van dak gebruik en innovatieve dak projecten. Het is het voor Consolidated dan ook een logische zet om partner te worden van het gelijknamige event “De Rotterdamse Dakendagen”.

consolidatedConsolidated
www.consolidated.nl