‘Beschermde’ woningen in Heseveld gerenoveerd

Artikel delen

Portaal en De Variabele zijn begonnen met de verduurzaming van de 72 kenmerkende, ‘beschermde’ witte woningen in De Wetstraat en Bothastraat in Heseveld. Na de gevel- en vloerisolatie krijgen de woningen hun schilderbeurt. De werkzaamheden in de woning, waaronder de isolatie van de vliering en de ventilatie, volgen direct daarna.

witte woningen

De woningen zijn gebouwd in een tijd van hoge woningnood, tussen 1952-1957, in opdracht van Woningbouwvereniging Nijmegen (het huidige Portaal). Ze zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Evers en Sarlemijn en uitgevoerd in de bouwstijl van de Bossche School. In het Bouwkundig Weekblad van 1955, waarin de Afrikabuurt en de Bouwmeesterbuurt werden besproken, wordt het witte schilderwerk “als een ‘buitengewoon charmante’ vondst” beschreven. Heseveld is vanwege deze bouwstijl beschermd als beschermd stadsgezicht.

Portaal en De Variabele zijn in deze Nijmeegse wijk sinds de zomer van 2021 bezig met een grootschalige woningverbetering en isolatie van 285 eengezinswoningen. De renovatie van zoveel woningen is een forse opgave. Dat lukt niet in één jaar. Het renovatieproject is daarom opgeknipt in vier fases.

Fase 1 werd voor de kerst 2021 afgerond en in fase 2 wordt momenteel bij de laatste woningen de spouwmuurisolatie aangebracht. De bewoners van de Bothastraat en Wetstraat (fase 3) gingen eind maart akkoord met het renovatievoorstel. Maar liefst 81% van de huurders stemde in met het verbeterplan. Voordat de werklieden starten met de isolatiewerkzaamheden, zijn de schilders al begonnen met het opknappen van de grote stukken, karakteristieke witte gevel.

De woningen in Heseveld uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn toe aan onderhoud en verbetering. Bewoners deelden daarover hun ervaringen met kou, tocht en vocht in de woning. Goede isolatie en ventilatie zijn belangrijk om prettig te wonen. Dat is straks weer helemaal in orde en de bewoners hebben dan een comfortabele en energiezuinige woning met een verbeterd energielabel. Dat is wel zo prettig met de huidige hoge energieprijzen.