Oud & Nieuw

Artikel delen

De Droogbak – Amsterdam

Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan tot werkruimte van de 21e eeuw.

Bron: ABT / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Christiaan Posthumus Meyjes sr.

Droogbak, Amsterdam

droogbakDe Droogbak is in 1884 in neorenaissancestijl door Architect Christiaan Posthumus Meyjes ontworpen als hoofdkantoor voor de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. In de loop van de tijd heeft het gebouw meerdere gebruikers gekend en is het twintig jaar geleden voor het laatst uitvoerig gerestaureerd. Inzet van de huidige transformatie was om het gebouw op een respectvolle manier aan te passen aan de eisen van de hedendaagse werkomgeving: niet alleen door fysieke ingrepen – door bijvoorbeeld de klimaatbeheersing, de akoestiek en de (brand)veiligheid te moderniseren – maar vooral door een nieuwe manier van werken mogelijk te maken.

droogbak

 

nieuwTijdens de eerdere restauratie is de centrale binnenhof voorzien van een overkapping en omgevormd tot bibliotheek. Deze ruimte is door KCAP ‘gereactiveerd’: het lichte, glazen atrium heeft een nieuw leven gekregen als dynamische, levendige plek voor ontmoeting, interactie en uitwisseling en vormt een essentieel knooppunt in de nieuwe routing van het gebouw. Extra trappen bieden toegang tot de hoger gelegen verdiepingen en het restaurant in het souterrain, terwijl erkers en balkons de visuele relaties tussen de verdiepingen onderling en die met het atrium versterken.

nieuw

oudnieuwDe ruimtelijke transformatie door KCAP en ABT, gecombineerd met het harmonieuze interieurontwerp van Fokkema & Partners, heeft de Droogbak omgevormd tot een toekomstbestendig en tegelijkertijd vertrouwd thuis voor Clifford Chance Amsterdam.

droogbak

Droogbak. Links op nummer 1a het administratiegebouw van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij en ervoor de tramremise van de paardentram. Rechts het hulpstation Westerdok van de HIJSM (ca. september 1889).

 

RenovatieTotaal