Holbeinhuis gerenoveerd tot ‘huiskamer van ondernemend Rotterdam’

Artikel delen

Het iconische Holbeinhuis aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaargemaakt voor de toekomst. De Nederlandse verzekeraar Athora Netherlands kocht het kantoorpand in 2013 en heeft ambitieuze plannen. Erik Vester, Head of Real Estate & Alternative Fixed Income bij Athora Netherlands: “Het Holbeinhuis ligt op een van de meest prominente locaties van Rotterdam en verdient een renovatie waarmee het eerst gebouwde kantoorgebouw aan de Coolsingel weer jaren vooruit kan.”

Foto’s: Paul Starink/Kraaijvanger

holbein

Kraaijvanger architects is opnieuw betrokken. Eerder ontwierp het Rotterdamse architectenbureau tussen 1951 en 1954 het Holbeinhuis voor de ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’. Samen met CBRE Development Services maken ze van het Holbeinhuis een toonaangevende werkplek voor professionele bedrijven in Rotterdam, waar vanaf medio 2023 nieuwe gebruikers hun intrek kunnen nemen. De verhuur hiervan wordt verzorgd door CBRE Advisory & Transaction Services Office Rotterdam.

Het gebouw is vernoemd naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. Op de gevel prijkt over 3 etages het door Louis van Roode vervaardigde mozaïek van 14 bij 7 meter. Door de jaren heen zijn er verschillende aanpassingen aan het gebouw gedaan waardoor het pand zijn uitstraling van weleer heeft verloren. Daarnaast zijn de installaties sterk verouderd.

holbein

Kraaijvanger Architects werd geselecteerd om het gebouw een upgrade te geven; zowel in uitstraling, energetische prestaties en gebruik. David Hess, architect en partner bij Kraaijvanger: “Door de vele kleine verbouwingen door de decennia heen, was er een gesloten uitstraling ontstaan. We wilden de enorme kelder toegankelijk en bruikbaar maken en het gebouw meer geschikt te maken voor een multi tenant invulling.” Door het aanbrengen van vides worden de kelder, de begane grond en de entresol ruimtelijk met elkaar verbonden en ontstaat er een fysieke verbinding tussen de 3 bouwlagen. Zo ontstaat er tevens een verbinding tussen de Coolsingel en de achtergelegen Sint-Luciastraat. Het huidige trappenhuis wordt aangesloten op het bordes van de entresol en daarmee is er een directe connectie met de entree.

Na de renovatie beschikt het Holbeinhuis over 9 hoogkwalitatieve kantoorvloeren van 450 tot 1.100 m² VVO. Daarnaast biedt het kantoor bij oplevering 2 dakterrassen waarvan één gemeenschappelijk, een entresol met koffievoorzieningen en aanlandplekken, flexibele vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken in de basement en een gastvrije host. Het pand zal na de renovatie beschikken over energielabel A en BREAAM Very Good dankzij onder andere de installatie van LED-verlichting, warmteterugwinning en het gebruik van groene daken.