Vraaggestuurde ventilatie voor bestaande gestapelde woningbouw

Artikel delen

Een eenvoudige en snelle oplossing om een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in bestaande hoogbouwcomplexen te realiseren. Tegelijkertijd bijdragen aan de gewenste verduurzaming en het maken van labelsprongen van het huidige woningbestand. Dat biedt CAS Optima van Itho Daalderop, een vraaggestuurd ventilatiesysteem voor de gestapelde bouw. Category Manager Ventilatie Jimmy Onstenk: “Het systeem is zonder hak- en breekwerk te installeren. Alleen de motorgestuurde regelkleppen op de bestaande ventilatiekanalen aansluiten en de CO2 sensoren plaatsen in de woonkamer en/of de hoofdslaapkamer. Met recht een eenvoudige installatie.”

itho daalderop

Veel oudere hoogbouw complexen hebben een collectieve dakventilator, waarbij het systeem veelal niet wordt geregeld of via een klokprogramma werkt met vaste dag/nachtinstellingen. “Het is veel energiezuiniger, comfortabeler en gezonder om dat vraaggestuurd per individuele woning te doen. De CAS TO dakventilator, die voorzien is van een onderdrukregeling, creëert een bepaalde druk in de collectieve ventilatieschacht en op het moment dat een woning extra ventilatievraag heeft, worden de CAS Optima regelkleppen open gestuurd en hierdoor verandert de druk in de schacht waardoor de dakventilator automatisch optoert. De crux in deze systeemoplossing zijn de motorgestuurde regelkleppen  (in de keuken en/of de badkamer). Deze kleppen communiceren draadloos met de bijgeleverde CO2 -sensoren die in de woon- en/of hoofdslaapkamer worden geplaatst. Deze regelkleppen zijn tevens voorzien van een ingebouwde RV-sensor, waardoor het systeem reageert op snelle stijging van de relatieve vochtigheid in de keuken en/of badkamer.”

Er zijn twee CAS Optima-sets voor de meest voorkomende praktijksituaties: CAS Optima2 set (2 x CO2-sensor, 1 x motorgestuurde klep) en CAS Optima2 PLUS set (2 x CO2-sensor 2 x motorgestuurde klep, 1 x instelbaar ventiel). Onstenk: “De regelkleppen hebben een ingebouwde drukregelaar, waardoor het systeem zichzelf inregelt. Een instelbaar ventiel (voor het toilet) zorgt ervoor dat het gehele systeem op een veel lagere druk kan functioneren, waardoor het geluidsniveau in de woning en het energieverbruik nog lager zijn en eventuele schachtlekkage minder nadelige gevolgen heeft.”

Informatie: www.ithodaalderop.nl/casoptima