Witte daken voor duurzaam en energiebewust comfort

Artikel delen

Met de steeds warmer wordende zomers in ons land, is de behoefte aan een koel en aangenaam binnenklimaat de afgelopen jaren groter en groter geworden. Voorzieningen als airco’s en ventilatoren helpen daarbij, maar ook het dak van woningen en gebouwen kan een belangrijke bijdrage leveren. De witte daken van Derbigum bieden bescherming tegen de zon en houden de temperatuur in het gebouw lager.

derbigum

“Zo zorgt onze Derbigum Aquatop Reflective White voor een Cool Roof-effect, ook wel passieve koeling genoemd”, zegt John Poppelaars, Directeur Derbigum Nederland. “Dankzij die koeling hoeft in de woning of het gebouw de airco of ventilatie minder belast te worden. Daarmee bespaart de eigenaar dus op de kosten voor koeling en dat maakt witte daken niet alleen een comfortabele, maar ook een energie- en kostenefficiënte oplossing.”

Reflecterend

Naast de Derbigum Aquatop Reflective White biedt Derbigum ook de Derbicolor FR White. “Eveneens een reflecterende bitumendakbaan, die soortgelijke voordelen biedt. Doordat het zonlicht weerkaatst wordt en dankzij de witte kleur, krijgt opwarming in het gebouw minder kans”, licht Poppelaars toe.

derbigum

Een eigenschap die ook grote voordelen biedt voor zonnepanelen. Die renderen beter bij een zo laag mogelijke omgevingstemperatuur. “De witte daken worden veel minder warm dan de grijze of zwarte. Daarmee leveren onze oplossingen voor witte daken dus ook een positieve bijdrage aan het rendement van de aanwezige zonnepanelen.”

Duurzaam

De oplossingen die Derbigum biedt voor witte daken zijn om verschillende redenen duurzaam. Poppelaars: “Dankzij de hoge kwaliteit van de bitumen en de wapening hebben onze dakbanen een bewezen lange levensduur van meer dan veertig jaar. Daarnaast is de coating die we toepassen op onze Derbigum Aquatop Reflective White pH-neutraal en dat maakt verantwoord hergebruik van regenwater mogelijk. Een studie van het Centre d’Expertise en Gestion et Traitement d’Eau (CEBEDEAU) in Luik bevestigt deze eigenschap.”

Andere unieke eigenschappen van de Aquatop Reflective White zijn de hoge emissiviteit van 81% en een hoge initiële reflectie van 81% wat resulteert in een SRI van 100.

“Gekoppeld aan het comfort in de gebouwen en de energie- en kostenefficiëntie maakt het witte daken bijzonder aantrekkelijk voor steeds meer gebouweigenaren.”

Volledig recyclebaar

Net als alle andere dakbedekkingen van Derbigum zijn Derbigum Aquatop Reflective White en Derbicolor FR White aan het einde van de levenscyclus volledig recyclebaar. Poppelaars: “Wij gebruiken de gerecyclede dakbedekking als volwaardige en secundaire grondstof in de productie van nieuwe dakbanen.”

Derbigum
www.derbigum.nl