Exclusief conferentieprogramma dat een route voor de sector in kaart brengt

Artikel delen

De 3 vakbeurzen BATIMAT, IDÉOBAIN en INTERCLIMA zullen 14 podia tellen met ongeveer 1.000 sprekers en meer dan 450 lezingen en evenementen verspreid over 4 dagen. Ter gelegenheid van de terugkeer van de beurs naar het expositiecomplex Porte de Versailles pakt de MONDIAL DU BÂTIMENT groots uit: een exclusief programma met talks zal alle professionals en hoofdrolspelers in de sector een 360° beeld geven van de belangrijkste uitdagingen, die door keynote sprekers uit allerlei vakgebieden geanalyseerd en ontcijferd worden. Tijdens dit programma worden compleet nieuwe thema’s aan de orde gesteld in volledig nieuwe lezingenprogramma.

batimat

Het vernieuwde lezingenprogramma is gericht op 4 grote thema’s:

Protecting the climate and the environment: dagelijks worden we eraan herinnerd dat de opwarming van de aarde dringend moet worden bestreden. Waarschuwingen van deskundigen, en de dramatische toename van het aantal extreme weersomstandigheden, dwingen ons serieus verantwoordelijkheid te nemen. De hele waardeketen van de bouw moet worden omgevormd om de ecologische impact ervan te beteugelen in het belang van een leefbaar bestaan.

Good city living in 2050: tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in steden wonen. Hoe zullen steden en onze levensstijl er tegen die tijd uitzien? Het inbeelden van metropolen in 2050 vergt dat de talrijke uitdagingen worden aangepakt waarmee stadsbewoners geconfronteerd worden.

Improving ways of working: in het digitale tijdperk ondergaan alle bouw- en constructieberoepen ingrijpende veranderingen. Nieuwe samenwerkingsinstrumenten, gegevens en kunstmatige intelligentie leiden tot nieuwe vaardigheden, en zelfs nieuwe beroepen.

Championing the professions: het begeleiden van de ecologische overgang van de sector, de succesvolle digitalisering ervan, het beschermen van het bedrijfsmodel en het verbeteren van de productiviteit – de bouwsector staat onder druk. De werkwijzen moeten gemoderniseerd worden. Dit geldt over de hele linie: de organisatie van het werk, de productiemiddelen, het management van teams, marketing en klantenrelaties.

  • BATIMAT: een nieuwe visie op de uitdagingen van de sector

Gericht op deze 4 leidende thema’s zal de BATIMAT-vakbeurs een uitgebreide selectie aan sprekers verwelkomen. Filosofen, neurowetenschappers, onderwijzers en, natuurlijk, vooraanstaande spelers uit de bouwsector, zullen belangrijke problemen uit de sector ontcijferen en debatteren over oplossingen om een nieuwe visie te krijgen op de hedendaagse en toekomstige bouw. Ook de gespreksformats zijn vernieuwd om de bezoekers in aansluiting op hun behoeften verschillende ervaringen te bieden. Er worden 3 nieuwe evenementformats onthuld: van wetenschappelijke lezingen tot scherpe pitches.

  • BATITALKS: biedt een blik op de actuele thema’s van de bouwsector

Nieuw voor 2022 zijn twee forums centraal in de hallen 1 en 6, beide uitgerust met vertaalcabines om in 2 verschillende talen (Frans/Engels) de inhoud te vertolken, en na afloop van de beurs beschikbaar als replay. Op de forums worden elke dag 2 lezingen gehouden, waarin experts met uiteenlopende achtergronden samenkomen om de veranderingen die in de bouw en in de maatschappij plaatsvinden beter te helpen begrijpen, om te inspireren en oplossingen op maat te bedenken die aansluiten bij de karakteristieken van de bouwberoepen.

  • EXPERTS’ CORNER: deskundigen ontcijferen specifieke vraagstukken

De Experts’ Corner zal meer dan 150 seminars en lezingen bieden, geleid door ongeveer 300 deskundigen, met baanbrekende inhoud over oplossingen en innovaties.

  • INNOVATIE LAB: de schijnwerper op innovaties en technologieën

In de Innovation Awards Arena en in de Start-ups Arena zullen in het Innovation Lab elke dag presentaties en demonstraties van innovaties en technologieën te zien zijn. Tijdens zo’n 200 pitches, die elk 10 tot 12 minuten duren, zullen bezoekers innovaties en nieuwe technologieën kunnen spotten. De eerste start-ups die meedoen zijn Adroneex, Batisimply, Pubotim en Supervan. Intussen worden demo’s aangeboden door verschillende exposanten in Hal 4, die gewijd is aan bouwplaatsmachines en -gereedschap.

IDÉOBAIN-vakbeurs: 15 lezingen rond 3 thema’s

In het Living Bathrooms and Interiors-Forum staan al vijftien lezingen op het programma: 5 over technische expertise, 5 over opleiding, en 5 gericht op architectuur en binnenhuisarchitectuur. Er zijn ook enkele presentaties van partners gepland, waaronder de action hub voor binnenhuisarchitecten en de club voor woonruimteverbetering. En natuurlijk worden de winnaars van de “remarkable bathroom award” gevierd, en een speciaal boek dat tijdens de beurs wordt gepresenteerd. Innovaties zullen ook in Pitch formaat worden belicht.

INTERCLIMA: Centraal staan vooral experimenten in de praktijk, opleidingen en de ontwikkeling op het gebied van duurzame energie

De INTERCLIMA-vakbeurs heeft een lezingenprogramma samengesteld in samenwerking met de belangrijkste beroepsorganisaties die bij energiebesparing en warmtecomfort betrokken zijn. Alle belangrijke thema’s van de sector komen tijdens de vakbeurs aan bod, met dagelijkse lezingen. De belangrijkste thema’s op Interclima 2022 zijn: renovating tertiary buildings, improving individual homes and apartment buildings, indoor air quality – a public health issue, management and productivity at the construction site, lessons learned from RE2020 since its entry into force, renewable energy and heat recovery.

Een gratis toegangsbadge kan hier worden aangevraagd.