Goed gevuld kennisprogramma geeft beursbezoekers handvatten voor actie

Artikel delen

De drie vakbeurzen Renovatie & Transformatie, Monument en Houtbouw hebben van 14 tot en met 16 mei naast een mooi aantal beursdeelnemers in drie hallen van de Brabanthallen. Er is door organisator 54 events, in samenwerking met beursdeelnemers en andere organisaties een goed gevuld kennisprogramma neergezet, met voor elk wat wils. Een overzicht van de meest opmerkelijke presentaties, bijeenkomsten, keynotes en discussies.

Auteur: Harmen Weijer. Foto’s: 54 events.

Renovatie & Transformatie

Op de openingsdag wordt traditiegetrouw de Duurzame Innovatie Award Renovatie & Transformatie 2024 uitgereikt. Dit jaar zijn er vier genomineerden, zie voor meer informatie hierover het kader op pagina 11 in deze editie van RenovatieTotaal.

Tijd: 15:45 – 16:15 uur
Locatie: Podium Renovatie & Transformatie

We kunnen ook niet meer heen om de opkomende trend van circulariteit, maar het is nog wel heel abstract. In de discussiebijeenkomst op woensdag 15 mei over circulaire gevelrenovatie gaat Henk Zoontjens, directeur van de VMRG, dé brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw, als talkshowhost het gesprek aan over hoe circulariteit de hoofdrol kan spelen in gevelrenovatie. Wat is daarbij de meerwaarde van metalen ramen, deuren en vliesgevels? Hoe circulair zijn die eigenlijk? En geven ze een gebouw ook meer waarde?

Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Podium Renovatie & Transformatie

Ook wet- en regelgeving komt aan de orde, bij de presentatie ‘De Omgevingswet trad op 1-1-2024 in werking. Wat is nieuw?’ op donderdag 16 mei. Sinds 1-1-2024 is de Omgevingswet van kracht. In een korte intro nemen we je mee in de reden voor deze wet. Wat betekent dit voor de professional in de renovatie branche? Wat kunt u met het nieuwe Omgevingsloket? Een interactieve sessie waarin we ook ruimte hebben om een kijkje te nemen in het omgevingsloket.

Tijd: 14:30 – 15:30 uur.
Locatie: Podium Renovatie & Transformatie

Monument

Voor leerlingen die te maken hebben met verduurzaming, herbestemming, restauratie en/of onderhoud van monumentaal vastgoed is dinsdag 14 mei de uitgelezen dag om naar de vakbeurs MONUMENT te komen. Er worden voor hen demo’s gegeven. Verder is van 12.30 tot 13.00 uur op Podium Monument een presentatie over de bevindingen van een recent onderzoek naar de kansen en ambities van de aanstormende generatie erfgoedprofessionals. Wensen en ambities: wat hebben jongeren de erfgoedsector te bieden? En wat zijn de barrières?

Op woensdag 15 mei houdt Onderhoud NL een aantal kennissessies:

  • Schilderwerk Jachtslot Mookerheide is restaureren op Champions League-niveau
  • Kwalitatief schilderwerk aan monumenten blijft een uitdaging
  • Omgaan met gevaarlijke stoffen
  • Verduurzamingsrichtlijnen beglazing monumenten
  • Detectie degradatie houten bouwdelen

Check het kennisprogramma voor de inhoud van deze sessies: www.monumentenbeurs.nl/nl/programma/ . Ze vinden alle vijf plaats in het Praktijktheater Gebouwd Erfgoed.

Monumenten verduurzamen is ingewikkeld, maar als het bij een monument lukt, lukt het overal. Robert Tersmette van BOEi laat zien op donderdag 16 mei zien wat de mogelijkheden zijn aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Verschillende voorbeelden van duurzame en circulaire erfgoedontwikkeling – en beheer komen aan bod, zoals duurzaam materialengebruik en de verduurzaming van de Bernardus in Made.

Tijd: 11:00 – 11:30 uur
Locatie: Praktijktheater Gebouwd Erfgoed

Houtbouw

De vakbeurs Houtbouw gaat op dinsdag 14 mei van start met een openingsbijeenkomst. Daarin gaat biobased bouwen-specialist dr. Ir. Pablo van der Lugt (auteur Tomorrow’s Timber en Booming Bamboo) in een aftrappende keynote in op de laatste ontwikkelingen rondom houtbouw en biobased bouwen, inclusief de grootste voordelen, aandachtspunten en fabels. In de Aansluitende talkshow: De transitie en het belang van houtbouw gaan Van der Lugt, in gesprek met Frank Huijben (lector Biobased Bouwen, MNEXT (Centre of Expertise op het gebied van Materialen- en Energietransitie van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences), Jurrian Knijtijzer (Managing Director and Founder Finch Buildings) en

Marianne Loof (Founding Partner LEVS architecten, Spoorbouwmeester).

Tijd: 11:00 – 12:30 uur
Locatie: Podium HOUTBOUW

De Nederlandse bouw kan een bijdrage leveren op weg naar de circulaire economie door het gebruik van secundair (afvalhout) en inlands hout en biobased vezels. Er zijn verschillende uitdagingen voor het winnen en toepassen daarvan. Zo moeten metaal en slechte delen verwijderd worden uit het afvalhout, zodat CLT of Glulam gemaakt kan worden. Het goed voorbereiden en persen van vezels maakt het mogelijk deze in hoogwaardige bouwproducten te gebruiken. In de sessie ‘Hout en houtproducten van eigen bodem’ op woensdag 15 mei neemt TNO je mee in diverse projecten die zij met partners op dit gebied uitvoeren.

Tijd: 11:00 – 12:30 uur
Locatie: Podium HOUTBOUW

Optoppen kan een oplossing zijn om bestaande bouw beter te benutten. In de sessie Olympisch optoppen met biobased op donderdag 16 mei laten vier koplopers en twee transitiemakers zien hoe dat kan. Het gaat om expert uit de keten, de corporatie, de prefab fabriek, de projectontwikkelaar en de architect.

  • Storm Schoenmakers: van één optopproject naar het optopproduct!
  • Teun van Laarhoven: ontwikkelde een whitelabel optopper. Wat is in it for me?
  • Thijs Muller: Optoppen gaat internationaal want optoppen helpt alle VVE s te verduurzamen, zo doen we dat!
  • Maarten Polkamp: Wij gaan de eerste passief bouw optopper certificeren. Hoe werkt dat?

Tijd: 14:00 – 15:30 uur
Locatie: Podium HOUTBOUW