Alle hulp bij verduurzaming is welkom, zeker voor een VvE

Artikel delen

Als VvE het wiel opnieuw moeten uitvinden. Dat gevoel hebben Ella van der Zon en Caroline Gonesh, respectievelijk penningmeester en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex aan de Bonairestraat in Alphen aan den Rijn. Ella: “Wij zijn leken op het gebied van bouwen en verduurzamen. Om voor de bewoners van de 9 appartementen in ons blok de juiste beslissingen te kunnen nemen, gaan wij op zoek naar zoveel mogelijk informatie. We willen onze gevels en dak vernieuwen en isoleren, nieuwe kozijnen met HR++ glas en als het kan ook zonnepanelen. Met een eerlijk verhaal naar de bewoners wat nu wel of niet haalbaar en betaalbaar is, voor zover wij dat mede op grond van adviezen van architect, aannemer en deskundigen kunnen bepalen.”

De negen appartementen in Alphen aan den Rijn waarvoor de VvE plannen voor verduurzaming heeft gemaakt.

Caroline vult aan: “Er bestaat geen draaiboek voor een kleine VvE als de onze om alle benodigde stappen te doorlopen. We proberen nu zoveel mogelijk zelf te onderzoeken en hulp in te schakelen.

Het houtwerk is sommige plekken zeer slecht, renovatie en verduurzaming is noodzakelijk

Zo hebben wij contact gezocht met een Alphense architect en de aannemer waar zij mee samenwerken, ook met de dakdekker die altijd ons dak jaarlijks controleert en tevens aangeklopt bij de gemeente m.b.t. subsidiemogelijkheden voor verduurzaming. Je haalt ook van alles uit kranten en tv-programma’s. We zitten nu in een tijd dat de bouwkosten omhoog vliegen en elke bouwpartij het razend druk heeft, maar we moeten echt aan de slag, want we kunnen niet wachten. Bij de laatste stormen begin dit jaar hadden vier bewoners last van lekkage. Het houtwerk is op veel plaatsen erg slecht.”

De houten rabatgevel wordt vervangen door nieuwe gevelbeplating.

Energiekosten omlaag

De appartementen zijn in 1983 gebouwd. Een identiek blok aan de Arubastraat werd twee jaar eerder opgeleverd en is een jaar geleden grootschalig opgeknapt. Ella: “Jammer dat we toen geen weet van die plannen hadden, dan hadden we samen kunnen optrekken. We gaan wel in dezelfde stijl werken.

Penningmeester Ella van der Zon en voorzitter Caroline Gonesh van de Vereniging van Eigenaren Bonairestraat.

De houten rabatdelen van de gevels worden vervangen door een isolatiepakket met Equitone beplating. Dat is zo’n voorbeeld dat je wilt weten wat voor materiaal dat is en of het veel onderhoud nodig heeft, want je moet in je meerjarenonderhoudsplan (MJOP) daarop voorsorteren. We willen voor het complete pakket aan bouwkundige renovaties en verduurzaming gaan. In elk geval zijn dat de gevels en kunststof kozijnen, maar bij voorkeur ook het dak – omdat het warm wordt in de woningen in de zomer – en graag ook de zonnepanelen omdat je zo de energiekosten voor de bewoners kunt verlagen.”

Waar Ella van der Zon vanaf de realisatie in het complex woont, daar woont Caroline er nu ruim twee jaar. Caroline: “Wij hebben bij de koop gekeken of een warmtepomp een optie zou zijn in plaats van de cv-ketel, maar dat was onhaalbaar gelet op de matige isolatie van de woning. Die isolatie gaan we daarom als eerste aanpakken, samen met de kozijnen. We hebben wat geld in kas en de servicekosten gaan omhoog. Via het Nationaal Warmtefonds kunnen wij 30.000 subsidie per appartement lenen als we twee verduurzamingsmaatregelen toepassen. Later kwam daar een stimuleringslening via de gemeente en nog wat subsidies bij. Het is niet alleen het geld wat welkom is, ook de persoonlijke hulp is van groot belang. Dat geldt voor Accountmanager Peter van het Nationaal Warmtefonds en Berber en Isabelle van het VvE Duurzaamheidsloket. Zulke begeleiders heb je nodig om als kleine VvE je woningen te verduurzamen; ze zorgen voor houvast in je aanpak.”

VvE Duurzaamheidsloket

Voor de nieuwe gevel wordt aangehaakt bij een aanpalend appartementencomplex aan de Arubastraat dat een gevel met Equitone beplating.

De eerste stap in de aanpak was het laten uitvoeren van een energiescan door het VvE Duurzaamheidsloket. Hierbij bracht de energieadviseur de benodigde maatregelen voor het onderhoud en de mogelijkheden voor energiebesparing in kaart. Door de isolatie en nieuwe kozijnen wordt bespaard op de energiekosten. Ook het wooncomfort gaat omhoog. Isabelle Sternheim van het VvE Duurzaamheidsloket: “Wij helpen via gemeentes veel VvE’s met verduurzaming in de vorm van kosteloze intakegesprekken, energiescans en besluitvormingsbegeleiding. Denk aan informatie over subsidies en andere financiële regelingen voor VvE’s, de combinatie van periodiek onderhoud met energiebesparende maatregelen, het voorkomen van grote uitgaven voor reparaties en het verlagen van energielasten. We kijken vrijwel altijd naar maatregelen om de gebouwschil te isoleren. Isolatie is voor de wat oudere VvE’s de beste energiebesparing. Uiteraard kijken wij ook naar energieopwekking via zonnepanelen en naar geavanceerde (gasloze) installatietechniek. Maar de woningen moeten zich daar wel voor lenen. Woningen van voor 1998 hebben vaak nog wel het een en ander te verbeteren aan de schil voordat ze helemaal van het gas af kunnen. En de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente spelen daar ook een rol bij. Belangrijk is dat VvE’s de maatregelen in de juiste volgorde toepassen en geen spijt krijgen van genomen maatregelen. Wij adviseren hen daarbij.”

Dat appartementenblok aan de Arubastraat is een jaar geleden verduurzaamd; de VvE Bonairestraat had graag samen willen optrekken, maar had geen weet van de plannen, een obstakel voor veel VvE’s.

De VvE Bonairestraat krijgt de komende tijd meer inzicht in alle kosten. Ella besluit: “We willen begin 2023 starten met renoveren. Want verder wachten is geen optie. De bewoners worden goed geïnformeerd en staan achter de renovatie en verduurzaming. We hebben er met z’n tweeën veel tijd in gestoken, maar als de appartementen straks energiezuiniger en comfortabeler zijn en de gevels zien er weer netjes uit, dan is het de moeite waard geweest. Hopelijk ook nog met de zonnepanelen.”

De appartementen aan de Bonairestraat zijn in 1983 gebouwd, waarbij naderhand bouwfouten tevoorschijn kwamen, zoals het ontbreken van een ondersteuningsbalk bij de houten gevel.