Steenstripknipper ideaal voor renovatieprojecten

Artikel delen

“Een geweldige uitvinding, die het op maat maken van steenstrips bij onder meer renovatieprojecten een stuk eenvoudiger en stofvrij maakt”, zegt Thom van Hesteren. Met 50 jaar ervaring in de baksteenindustrie mogen we zijn oordeel over de Almi steenstripknipper serieus nemen.

Thom is met pensioen, maar zet zijn kennis enkele dagen per week in als promotor van het Duitse Feldhaus Klinker (1857), producent van gevelstenen, klinkers en steenstrippen. “Bij een groot renovatieproject in Amsterdam zeven jaar geleden werden gezaagde steenstrippen gebruikt. Dit was de aanleiding om te zien of het niet milieuvriendelijker kon: geen afval en minder energie. Dat werd Feldhaus Klinker. Later was ik betrokken bij een project met prefab gevels voor een renovatie in Stadskanaal. Daar werden de gebakken steenstrippen van Feldhaus voor het eerst met een robot op gevelelementen verlijmd. Maar voor het op maat maken van de steenstrippen moest men telkens naar buiten om te zagen. Dat kost tijd en dus geld. Dan moet het op maat maken toch simpeler kunnen, dacht ik.”

Ontwikkeling steenstripknipper

De baksteenspecialist zocht contact met Almi, bekend van de steenknippers. “Dan moet dat toch ook met een steenstrip kunnen? Binnen korte tijd hadden ze een steenstripknipper ontwikkeld. Deze steenstripknipper werkt pneumatisch en geeft geen stof en vocht. Daardoor heb je ook geen problemen bij het verlijmen. Hij kan handmatig worden bediend, maar kan ook worden opgenomen in een productielijn. Ideaal, dus ik verwacht een gouden toekomst voor de steenstripknipper.”

‘AL16SP’, is de naam van de Almi steenstripknipper. In één seconde wordt de steenstrip op de gewenste maat geknipt. Doordat de AL16SP is uitgerust met aanslag en liniaal kunnen steenstrips onder elke gewenste hoek en in iedere lengte geknipt worden. De kniphoogte is 8 tot 32 mm en de knipbreedte 20 tot 160 mm. Thom is zelfs zo enthousiast dat hij de Almi steenstripknipper aanbeveelt bij bedrijven die werken met onze steenstrippen. “Gezien de enorme renovatieopgave de we nog hebben, de energietransitie en de grote woningbouwopgave, gaan we steeds meer industrieel bouwen. Dat betekent toenemende prefabricage, met gebruik van steenstrippen.”

Almi
www.almi.nl