Utrechtse sociale huurwoningen duurzaam gerenoveerd

Artikel delen

In opdracht van woningcorporatie Portaal verduurzaamt BAM Wonen 120 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het project omvat een portiekflat aan de Ibisdreef uit eind jaren zestig van de vorige eeuw. Van de bewoners ging 76 procent akkoord met het renovatievoorstel van Portaal om de 120 woningen energiezuinig en gasloos te maken. De start bouw staat gepland voor december van dit jaar.

Duurzame renovatie

Het is het derde project dat deel uit maakt van de ketensamenwerking tussen Portaal en BAM Wonen om hoogbouwflats te verduurzamen. De verduurzaming van het eerste project aan de Nigerdreef is net klaar. Het tweede project, eveneens een portiekflat aan de Ibisdreef, is volop in uitvoering.

Energielabel A

De woningen gaan van gemiddeld energielabel C naar een label A. De energetische werkzaamheden bestaan uit het vervangen van bestaande houten kozijnen door kunststof kozijnen met zelfregelende susroosters en HR++-glas. Alle woningen krijgen een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De woningvloeren van de eerste verdieping en de buitenzijde van de voor- en achtergevels worden geïsoleerd evenals het nieuwe metselwerk aan de kopgevels. Daarmee is het wooncomfort straks hoger. Verder krijgen alle woningen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. Ook worden ook alle badkamers vernieuwd en wanneer een toilet verouderd is, vervangt BAM Wonen deze eveneens.

Door betere isolatie en ventilatie verbruiken de woningen na verduurzaming minder energie. Omdat de flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte zijn de woningen zelf gasloos. De verduurzaming zorgt voor een jaarlijkse gasbesparing van 48.753 m3 en reduceert de CO2-uitstoot met 87.313 kg per jaar.

Duurzame renovatie flat

Esthetische upgrade

Behalve energetische maatregelen worden ook esthetische aanpassingen aan de flat verricht. Naar een ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects worden onder meer op de kopgevels de betonnen grindplaten vervangen door metselwerk in wildverband (voorzien van enkele bijenhotels) en worden alle balkonhekken vernieuwd. In combinatie met de andere kleurstelling van de nieuwe kozijnen en de geïsoleerde borstwering ontstaat een eigentijdse uitstraling voor de flat. Het ontwerp is gelijk aan het ontwerp van de andere flat aan de Ibisdreef.

Aangepaste lift

De bestaande entree wordt vergroot en krijgt een flauwere trap inclusief fietsgleuf in het midden naar de bergingen. Er komt een nieuw bel- en postkasttableau. De vloeren en wanden worden voorzien van nieuw tegelwerk. Aan de achterzijde van het gebouw komt een nieuwe entree die toegang geeft tot de aangepaste liftinstallatie. Voortaan geeft de lift toegang tot de begane grond. Nu moeten de bewoners eerst een paar treden met de trap op om de lift te bereiken. Met deze tweede entree is het terrein aan de achterzijde direct vanuit de flat toegankelijk.