Prefab badkamers in getransformeerd kantorencomplex

Artikel delen

De Statenhof in Leiderdorp, een voormalig kantorencomplex, is afgelopen jaar door Regiobouw Haarlemmermeer getransformeerd naar 206 studentenappartementen. Snelheid was geboden: de leverperiode van de prefab badkamers was van september 2021 tot januari 2022 en ook dit jaar worden de appartementen allemaal opgeleverd. Daarom is gekozen voor de prefab badkamers van Portisa. De kant-en-klare badkamers zijn met een hijskraan het gebouw in gehesen. “De badkamers worden onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt. Dat komt ten goede aan de kwaliteit,” aldus Edon van Steijn van Regiobouw Haarlemmermeer.

De statenhof

De Statenhof in Leiderdorp, een voormalig kantorencomplex, is afgelopen jaar door Bouwbedrijf Regiobouw getransformeerd naar 206 studentenappartementen.

In september 2021 zijn ze begonnen met de transformatie van het kantoorpand. “We hebben eerst alles eruit laten slopen. Een deel van de gevel is weggehaald; deze was in slechte conditie en niet goed geïsoleerd. De geveldelen hebben we vervangen met prefab houtskeletbouw wanden. Die maken we zelf,” vertelt Van Steijn. “Dit kantorencomplex bestaat uit twee delen: laagbouw, met drie verdiepingen en hoogbouw.” De appartementen of studio’s zijn 25 vierkante meter groot, en hebben een eigen badkamer en keuken. Daarnaast zijn er een wasruimte en gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een dakterras.

De Statenhof

Regiobouw kende Portisa al van een eerder project, New Harlem. In de Slachthuisbuurt aan de rand van Haarlem bouwde Regiobouw zestig appartementen met groottes variërend van 40 tot 60 vierkante meter. Ook daar werden prefab badkamers toegepast.

Omdat de oplevering binnen een jaar gerealiseerd moest zijn, is gekozen voor de prefab badkamers van Portisa. De kant-en-klare badkamers zijn met een hijskraan het gebouw in gehesen.

“Bij het aanvaarden van deze klus in Leiderdorp stond het voor ons vast dat we zoveel mogelijk prefab moesten toepassen. Waaronder de badkamers. De eerdere samenwerking met Portisa is goed bevallen. Niet alleen vanwege de snelheid, maar ook vanwege de kwaliteit van de badkamers.” Portisa is een van oorsprong Italiaans bedrijf. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon het naast deuren ook prefab badkamers te leveren. Na een bedrijfsovername in 2010 is het bedrijf zich meer gaan richten op de West-Europese markt en is een verkoopkantoor geopend in Nederland. “We komen uit de maritieme bouw,” vertelt directeur Frederike Cernoia van Portisa. “In 2010 zijn we ons gaan richten op de prefab badkamers. De eerste jaren was het spannend: in de bouw moest men wennen aan het idee van prefab badkamers. Maar vanwege de druk op de woningmarkt en de schreeuw om woningen, zien we de vraag nu enorm aantrekken.” Van Steijn vult aan: “Eindelijk durft men prefab aan in de bouw. Aanvankelijk keek men aan tegen de kosten van prefab, maar daar kun je de voordelen van bouwsnelheid en verminderde faalkosten tegen wegstrepen.”

Stalen onderconstructie

Omdat de oplevering binnen een jaar gerealiseerd moest zijn, is gekozen voor de prefab badkamers van Portisa. De kant-en-klare badkamers zijn met een hijskraan het gebouw in gehesen.

De prefab badkamers van Portisa worden opgebouwd uit een verzinkt stalen onderconstructie waarop gezette verzinkt stalen wandpanelen worden geplaatst, vertelt Cernoia. “We werken met Sendzimir staal. Sendzimir is voorverzinkt staal dat na het walsen door een zinkbad is gegaan. Het doel van dit proces is om het staal te beschermen tegen corrosie, wat tevens een lange levensduur garandeert. Van de stalen wand- en vloerdelen maken we een lichtgewicht constructie. Met dunne en lichtgewicht materialen maken we een casco, waarin de badkamer naar wensen van de architect of opdrachtgever ingericht wordt. Voordeel is dat tegen de stalen wand- en vloerconstructie bijna elke gewenste afwerking geplaatst kan worden.”

De wandpanelen worden qua breedte aangepast aan het gekozen afwerkingsmateriaal. “We zien dat onze klanten steeds vaker kiezen voor een badkamer met een vlakke wandafwerking hiermee voegen we geen onnodige materialen toe. Men kan bij ons kiezen uit circa 300 tinten en patronen. Van studentenkamer tot woningbouwproject: de prefab badkamers zijn voor alle doeleinden geschikt en volledig naar wens in te richten.”

De studio’s zijn voorzien van een keuken, woonkamer en de badkamer als een soort afscheiding in het midden.

Via liftschacht naar binnen

De studio’s zijn voorzien van een keuken, woonkamer en de badkamer als een soort afscheiding in het midden.

In Statenhof worden de badkamers via de liftschacht de juiste verdieping in gehesen. Eenmaal op de juiste verdieping worden ze met behulp van een palletwagen direct naar de juiste plek gereden. “Je ziet op deze verdieping direct waar de appartementen komen. De badkamers staan op de juiste plek, ze hoeven alleen nog maar uit het plastic worden gehaald. Al het leidingwerk en installaties zitten er al in, dit hoeft enkel te worden aangesloten,” aldus Van Steijn. Cernoia is benieuwd naar de tijdwinst die het gebruik van de prefab badkamers oplevert. “Dat ligt eraan, legt voorman Timo Nijboer uit. “Voordat je gaat beginnen aan de badkamer, moet deze eerst helemaal droog zijn. Dat kost het meeste tijd.” Van Steijn vult aan: “Daarna gaat het werk in een treintje. De loodgieter moet de leidingen leggen, de installaties moeten worden aangebracht, de wanden moeten worden klaargemaakt, de tegels en het sanitair moet erin.

De studio’s zijn voorzien van een keuken, woonkamer en de badkamer als een soort afscheiding in het midden.

Eerst prefab badkamer, dan leidingen

De prefab badkamers worden volledig opgeleverd, inclusief toilet, douche, wastafel en design radiator.

Met de prefab badkamers heb je dat probleem niet. Cernoia: “Daar bouwen we eigenlijk precies andersom: onze badkamers gaan na het strippen van het complex als eerste het pand in. Pas daarna wordt het leidingwerk aangelegd.”

Net als bij alle prefab elementen is de planning wel heel belangrijk, om te voorkomen dat bouwmaterialen alsnog lange tijd op de bouwplaats moeten blijven staan. “De voordelen van prefab badkamers zijn het terugdringen van faalkosten, het verkorten van het bouwproces, de ontwerpvrijheid die men heeft en de flexibiliteit in uitvoering,” aldus Cernoia. “Een aantal jaar geleden was men nog huiverig voor het toepassen van prefab badkamers, maar inmiddels begint de drempelvrees af te nemen. Dat moet ook wel: de bouwsnelheid moet omhoog, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Al onze badkamers zijn op onze productielocatie, onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt. Dat scheelt ook voor onze werknemers. Niet meer werken in de nattigheid en kou, maar in de fabriek onder goede omstandigheden.”

Edon van Steijn en Frederike Cernoia in De Statenhof, dat op dat moment nog werd verbouwd. Inmiddels is het opleveren van het gebouw in volle gang.

Tsunami aan opdrachten

Cernoia verwacht dat dit soort projecten de komende jaren alleen maar zullen toenemen. “Kijkend naar onze opdrachtenportefeuille verwacht ik een heuse tsunami aan projecten in prefab badkamers in 2023 en 2024. Dat geldt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten, al hebben we bij nieuwbouw te maken met stikstofproblemen. In houtbouw-nieuwbouw of in de transformatiewereld geldt het stikstofverbod niet of in mindere mate, dus daar zien we zeker groei en potentie”, aldus Cernoia.