Oud & Nieuw

Artikel delen

Brandweerkazerne Dirk Amsterdam in ere hersteld

Brandweerkazerne Dirk in Amsterdam is de oudste nog in gebruik zijnde kazerne van de Benelux. Al sinds 1897 dient dit monumentale pand aan de Honthorststraat in Amsterdam, gebouwd in de stijl van het Rijksmuseum, als basis voor de brandweer.

Bron: Koninklijke Woudenberg, Pieters Bouwtechniek, Wikipedia, Andries Jager (Public domain, via Wikimedia Commons)

Oud brandweerlieden op een bluswagen van de Amsterdamsche Brandweer op de binnenplaats van de Hoofdwacht Prinsengracht

Brandweerkazerne AmsterdamNa maanden van voorbereidingen is afgelopen voorjaar gestart met de restauratie en modernisering van dit Rijksmonument uit 1870 van stadsarchitect Hendrik Leguyt. De uitvoering daarvan wordt gedaan door Restauratie Bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg. Er is tijdens het herontwerpen van de kazerne veel energie gestoken in het herstellen van oude elementen, waarbij het gehele pand aardgasvrij wordt en energielabel A krijgt. Zo worden mooie gemetselde muren met ornamenten achter een stuclaag vandaan gehaald en, zoals op de impressiebeelden te zien, wordt een stuk historie weer zichtbaar!

Oud Brandweerkazerne Dirk

Brandweerkazerne DirkDe bestaande constructie wordt zo veel mogelijk in ere hersteld. De bestaande houten vloeren worden verstrekt om de constructie aan het de eisen en het comfort van de huidige tijd te laten voldoen, ook worden er een aantal wandsparingen gemaakt. De begane grondvloer wordt vervangen door een lichte geïsoleerde vloer.

Brandweerkazerne Honthorststraat 25

Heden brandweerkazerne Dirk Amsterdam

Visualisatie verblijfsruimte

RenovatieTotaal