174 verduurzaamde sociale huurwoningen in Utrecht voor woningcorporatie Portaal

Artikel delen

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen hebben onlangs samen met de bewoners de oplevering gevierd van 174 verduurzaamde sociale huurwoningen in de hoogbouwflat aan de Nigerdreef in Utrecht. De woningen zijn verduurzaamd van energielabels C tot en met E naar minimaal label A. De gasaansluitingen zijn verwijderd, waardoor de woningen nu gasloos zijn en alle keukens zijn voorzien van inductiekookplaten. Gelijktijdig met de energetische verbetering kreeg de flat ook een esthetische upgrade.

Bron: BAM Wonen

Sociale huurwoningen in Utrecht

Portaal en BAM Wonen verduurzamen in een ketensamenwerking meerdere hoogbouwflats in Overvecht. De flat aan de Nigerdreef is het eerste opgeleverde project. Marnix van Namen, programmamanager projecten bij Portaal: “De oplevering van de Nigerdreef als eerste hoogbouwflat van de langdurige samenwerking tussen BAM en Portaal is een mooie mijlpaal. Komende jaren willen we met elkaar ook de andere tien-hoog flats in Overvecht verduurzamen en opknappen. Dingen die we bij Nigerdreef geleerd hebben, bijvoorbeeld over de techniek van het bestaande gebouw of uitvoering van de werkzaamheden, nemen we mee naar de volgende flats omdat we samen doorgaan.”

Vernieuwde uitstraling

De flat met tien verdiepingen heeft een vernieuwde uitstraling gekregen naar ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects. De betonnen grindplaten op de kopgevels zijn vervangen door metselwerk in wildverband. Onder de nieuwe kunststof kozijnen zijn antracietkleurige gevelpanelen geplaatst. De nieuwe balkonhekken zijn van glas. De entree is vergroot en heeft een aangepaste liftinstallatie die nu aansluiting heeft op de begane grond. Zo hoeven bewoners niet zoals vroeger eerst een trap op om bij de lift te komen. Ook de portieken en bergingen zijn opgeknapt met onder meer schilderwerk.

Comfortabele en energiezuinige woningen

De woningen zijn nu beter geïsoleerd en ook de ventilatie in de woning is verbeterd. Bewoners ervaren dankzij de maatregelen zoals HR++ glas meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De flat bespaart 70.500 m3 gas per jaar en de CO2-uitstoot daalt met circa 126.600 kilogram per jaar.