Transformatie voor voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht

Artikel delen

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht, dat sinds 2018 niet meer gebruikt wordt als psychiatrische observatiekliniek, wordt getransformeerd. In de nieuwe plannen, waar oud- en nieuwbouw een karakteristiek geheel vormen, wordt door KondorWessels Vastgoed een mix van verschillende woon- en werkfuncties gerealiseerd, waaronder een bijzonder woonconcept en een broedplaats.

Bron: KondorWessels
Foto: Paul Vaessen

Het voormalige Pieter Baan Centrum van  bovenaf

Woningen en broedplaats

Er komen verschillende soorten woningen in de plaats van de kliniek, zoals sociale-, midden-, en vrije sector huurwoningen, koopwoningen en een bijzonder woonconcept. In dit woonconcept kunnen kwetsbare jongeren zich stap voor stap ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan. Ook komt er een broedplaats met expositie- en workshopruimtes, horeca en een flexibel,- en maatschappelijk programma.

Het voormalige pieter baan centrum.

Zeven hoven

Het plangebied van het voormalig Pieter Baan Centrum ligt tegen het centrum van Utrecht, aan de Kromme Rijn. Er komen in totaal zeven (semi) publieke hoven met elk een eigen functie en identiteit. De verschillende hoven sluiten aan op de omgeving met natuur- en watergerelateerde activiteiten, maar is ook geïnspireerd op functies van buitenruimtes van een kliniek. Er is ruimte voor sport, tuinieren, rust, overdenking, spel en ontmoeting. Bij elkaar draagt dit bij aan een locatie voor en door Utrechters van alle leeftijden.