Elk tijdsbeeld kan in hout worden ‘vereeuwigd’

Artikel delen

Voor de juweeltjes van gebouwen in de Nederlandse architectuur is het niet meer dan logisch dat bij renovatie en restauratie oog is voor de stijl van weleer en dat Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V. in beeld komt om houten bouwdelen en ornamenten te vervangen door hedendaagse exemplaren in de glorie van toen. Algemeen directeur Marcel van der Sluijs: “Bij monumentale projecten als het Rijksmuseum of het Mauritshuis kunnen wij de allure weer in moderne staat brengen met hoogwaardige maatwerk kozijnen, deuren, lambrisering, trappartijen, daklijsten en ander houtwerk. Naast deze bekende voorbeelden is er in Nederland veel historisch onroerend goed waarbij het waardevol is aandacht te geven aan de historische ontwerpdetails en deze bij renovatie en verduurzaming proberen te behouden, zowel binnen als buiten.”

Hout

Op het moment dat een architect bij een renovatie of transformatie van een pand kiest voor aluminium buitengevelkozijnen en grote glazen binnenwanden in dunne metalen frames dan kan dat een mooi, modern beeld geven. Hout voegt echter veel extra mogelijkheden toe, volgens Marcel van der Sluijs en hoofd bedrijfsbureau Gerard Putters van Timmerfabriek Gebrs. Bos uit Goudriaan. Van der Sluijs: “Hout geeft warmte, biedt sfeer, zorgt voor rust en ademt levendigheid. Bovendien kun je met hout alle kanten op qua vorm, dikte en detaillering. Je kunt de uitstraling van de kozijnen perfect afstemmen op bijvoorbeeld gevelsteen en aanwezige (historische) ornamenten, etc. Fraaie houten kozijnen binnen en buiten, deuren in toogvormen, sierlijke lambrisering. Zeker in historische panden kunnen we zo het kenmerkende tijdsbeeld helpen behouden.”

Terug in de tijd

GebouwHet is niet alleen behouden, het is veelal ook herstellen, voegt Putters toe. “We kunnen terug in de tijd. Kijk je naar panden uit voorgaande eeuwen, dan zijn er in de loop der jaren diverse renovatie- en verduurzamingslagen gemaakt. Als in het verleden dubbel glas is geplaatst, is dat oorspronkelijke houten schuifkozijn mogelijk vervangen door een vaste kunststof variant. Dat vinden wij, uiteraard, zonde. Wij zijn in staat om met vakmanschap, expertise en moderne productietechnieken maatwerk oplossingen te vinden. Juist bij renovatieprojecten is bijna altijd sprake van maatverschillen. Wij meten de deuren en kozijnen in en leveren die exact in de juiste maten. Wij kunnen ook monteren, indien gewenst, met eigen montageteams.”

Kwaliteit

Van der Sluijs haakt in: “Kwaliteit staat als sinds de oprichting in 1904 voorop bij Timmerfabriek Bos. “Van inmeten tot montage, we hebben het hele proces onder controle. We leggen die kwaliteit ook vast in opleverdossiers. Dat is ook van belang in het kader van de Wet op de kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb); van vochtigheidsgraad van het gebruikte hout tot lakdiktes van de behandeling en van technische specificaties tot aansluitdetails waarmee wij de kozijnen water- en luchtdicht hebben gemonteerd. Dit geldt zowel bij nieuwbouw als renovatie.”

Aanschuiven aan tafel

Putters: “Het mooiste is als architecten en opdrachtgevers vroegtijdig bij ons aan tafel aanschuiven om te bespreken wat hun wensen zijn en welke technische en constructieve oplossingen wij zouden kunnen bieden. Als je schuiframen terug wilt hebben maar dan met loodzwaar driedubbel glas, dan hebben wij daar met geleidings- en hefsystemen een oplossing voor.” Van der Sluijs: “Ook de houtsoort willen wij graag bespreken. Als je duurzaam definieert als lange levensduur, kom je vaak terecht op hardhout of thermisch gemodificeerd naaldhout. Door de vele houtsoorten zijn er veel mogelijkheden. En gelukkig groeit de hoeveelheid gecertificeerd bos ieder jaar weer. Het aanbod van houtsoorten met een milieukeurmerk wordt steeds groter.”

bouwsel

Extra duurzame houtsoorten

“Wij werken met tientallen houtsoorten,” aldus Putters. “Maar ook alternatieven qua houtsoort kunnen interessant zijn.” Bijvoorbeeld Accoya, een gemodificeerde houtsoort waardoor de eigenschappen van het materiaal sterk verbeterd worden. Of bamboe, een grassoort die ‘verhout’ en razendsnel groeit. Bamboe is CO2 neutraal, heeft een hoog gewicht van circa 1050 kg/m3 en bezit goede brandwerende eigenschappen. De uitstraling doet het momenteel goed in de markt.”

verbouwing

Expertise voor binnen en buiten

Van der Sluijs: “Wij onderscheiden ons als timmerfabriek door maatwerk producten waar je iets extra’s mee in huis haalt, of dat nu de buitengevelkozijnen of erkers voor dat historische pand zijn of de binnenkozijnen voor een aangename binnentuin in een kantoorpand. Vaak kunnen wij onze expertise buiten ook binnen doorzetten. Denk hierbij aan binnenkozijnen, vakwerkspanten of een trappartij.”

Timmerfabriek Gebrs. Bos
tifabos.nl