In de spotlight

Artikel delen

Aardgas als scharnierpunt in de energietransitie

Bij de verduurzaming is de overheersende gedachte dat we ‘van het gas’ af moeten. Dit is niet te realiseren voor alle situaties. Bij ATAG is aardgas nog steeds onderdeel van de energietransitie. Daarnaast spelen lucht/water warmtepompen een belangrijke rol in de energietransitie en worden steeds meer toegepast.

Hybride verwarmen

De doelen in het Klimaatakkoord zijn te realiseren met 3 warmteoplossingen: aardgas (VR naar HR), hybride verwarmen en all-electric verwarmen, al dan niet in combinatie met groengas, biogas of waterstof. Elke woning vraagt om een eigen warmteoplossing.

Hybride verwarmen

De overheid zet fors in op hybride warmtepompen om snel besparingen te realiseren. Zo is het mogelijk om in jaren ’70 woningen besparingen tot 80% op het cv-deel te realiseren geen uitzondering. Waar hybride warmtepompen in het verleden een terugverdientijd hadden van 10-15 jaar is met de huidige marktontwikkelingen én subsidieregelingen een terugverdientijd van 3 jaar mogelijk. Omdat de cv-ketel gehandhaafd blijft is er altijd voldoende verwarmingsvermogen.

Compacte toestellen, flinke besparingen

Voor de hybride markt ontwikkelde ATAG de ENERGION M HYBRID (R32) warmtepomp. Deze hybride monoblock toestellen zijn beschikbaar in 2 versies: De HYBRID-ALL wordt toegepast met elk merk en type cv-ketel en de HYBRID-ZONE is speciaal ontwikkeld voor de ATAG i-Zone ketel.

De Energion-regeling kan – afhankelijk van de bewonersambitie – ingesteld worden op zo weinig mogelijk CO2-uitstoot óf de laagste gebruikerskosten. Door het grote dekkingsbereik (tot ver onder 0˚C in warmtepompmodus) zijn flinke besparingen mogelijk.

De Energion M Hybrid Warmtecombi is de meest compacte alles-in-1 hybride warmtepomp. Met een afmeting van slechts 30x19x33 cm kan de binnenunit ook in kleine ruimtes worden toegepast.

Hybride verwarmen

Ideale combinatie

De combinatie warmtepompboiler-warmtepomp – vooral bij all-electric toepassingen –  is een  manier om woningen nog energiezuiniger en duurzamer te verwarmen. Hierbij wordt het elektriciteitsverbruik tot een minimum beperkt, omdat er gebruik wordt gemaakt van de binnen- en buitenlucht. De warmtepomp zorgt voor verwarmen van de ruimten en de warmtepompboiler voor warm tapwater.

Samengevat de belangrijkste eigenschappen van de Energion M Hybrid:

  • Bij lage buitentemperaturen een hoog nominaal vermogen
  • Tot temperaturen ver onder 0˚C volledig werkzaam in warmtepompmodus
  • Werkingsgebied verwarmen: -20 ̊C tot +35 ̊C
  • Werkingsgebied koelen: +10 ̊C tot +43 ̊C
  • Tot 70% besparing mogelijk op aardgas bij hybride verwarmen

ATAG
www.atagverwarming.nl
Stand 07.D032

RenovatieTotaal