Vanaf 2023 wordt subsidie met de ISDE toegankelijker

Artikel delen

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt dit jaar voor meer mensen bereikbaar. Zo is er straks subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen. Voorheen waren dat twee maatregelen.

Bron: RVO

foto van een cv ketelDaarnaast is de termijn dat een aanvraag bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen moet zijn, verruimd naar 24 maanden. Ook voor zakelijke gebruikers geldt in 2023 deze ruimere termijn, maar wel in omgekeerde volgorde. De zakelijke gebruikers doet namelijk eerst de subsidieaanvraag en laat vervolgens binnen 24 maanden de maatregelen uitvoeren.

Naast de optie voor één isolatiemaatregel en de verlenging van de aanvraagtermijn, komt er ook subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening. Ook wordt het mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Er is € 350 miljoen beschikbaar in 2023. Dit budget is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers is er € 30 miljoen beschikbaar. Woningeigenaren kunnen vanaf 24 januari 2023 de ISDE aanvragen. Zakelijke gebruikers al vanaf 2 januari 2023.