Project in beeld

Artikel delen

Allereerste passieve renovatie? Optimale energieprestatie!

Verbouwen volgens het passiefhuisconcept voor een optimale energieprestatie, verduurzaming en kwaliteit: dat was het doel. En of dat gelukt is! Ontdek hoe Zehnder bijdroeg aan de renovatie van sociale woningen en hoe de huurders nu genieten van een aangenaam binnenklimaat én een lage energierekening.

Historisch beeld Binnengasthuizen Zwolle

Historisch beeld Binnengasthuizen Zwolle

De renovatie van monumentale panden is en blijft complex. Toezichthouders, bouwkundige specialisten en aanvullende bouwhistorische onderzoeken vragen extra tijd en aandacht waardoor planningen geregeld moeten worden aangepast. En ook als installateur loop je tegen praktische zaken aan: net te weinig ruimte voor de installatie, leidingen die niet door de muren en plafonds mogen, balken die in de weg zitten en roosters die niet passen. Voor alles is er een oplossing, maar het is niet altijd eenvoudig. Of is er toch wel een oplossing? De Binnengasthuizen in Zwolle was het eerste monumentale sociale woningbouwproject in Nederland, ontworpen en gebouwd volgens het Passief Bouwen principe. Een succesverhaal.

De opdracht: van energielabel F naar A+

Door de energiebesparingsdoelen uit het Convenant Energiebesparing Huursector hebben woningbouwcorporaties de doelstelling hun woningvoorraad de komende jaren te verduurzamen van het huidige gemiddelde D-label naar een gemiddeld B-label. Woningcorporatie Openbaar Belang in Zwolle wist de Binnengasthuizen zelfs op te waarderen van energielabel F naar energielabel A+.

Koninklijk bezoek binnengasthuizen 1924

Koninklijk bezoek binnengasthuizen 1924

Gezond binnenklimaat met warmteterugwinning

Ventilatiemodule“De uitdaging om passief te renoveren is door Dura Vermeer voor het verwarming- en ventilatievraagstuk met succes neergelegd bij Zehnder”, vertelt manager vastgoed Ronald van Lith van Openbaar Belang. “Als je isoleert op het niveau van passiefhuis moet je een goed binnenklimaat zien te realiseren. Zehnder slaagde erin alle aan- en afvoerkanalen voor de ventilatie met warmteterugwinning (WTW) aan te brengen, zonder de originele architectuur van de woningen aan te tasten. Het gevolg was een perfecte afstemming van ontwerp, uitvoering en exploitatie.”

De oplossing: kant-en-klare energiemodule voor NOM-renovaties

Zehnder, Alklima/Mitsubishi Electric en ABB ontwikkelden samen de Wattz-In. Dit is een kant-en-klare module die op een intelligente manier verschillende functies integreert: een Zehnder ComfoAir E WTW-unit, een lucht-water-warmtepomp (Alklima/Mitsubishi Electric) en een omvormer en gateway voor monitoring (ABB). Alles in één. Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder: “De Wattz-In is bijzonder geschikt voor nul-op-de-meter-renovaties en voor energiezuinige nieuwbouw. Alle componenten zijn optimaal op elkaar afgestemd.”

“Als woningcorporatie profiteren we nu van jarenlang probleemloze ventilatie. En de bewoners ervaren het binnenklimaat als comfortabel, zowel in de zomer als in de winter.” – Ronald van Lith, Manager Vastgoed bij Openbaar Belang

Het resultaat: hoog wooncomfort en lage energiekosten

Van Lith spreekt over een succesverhaal: “Als woningcorporatie profiteren we nu van jarenlang probleemloze ventilatie, met een eveneens jarenlang gelijkblijvend prestatieniveau. De bewoners ervaren het binnenklimaat als comfortabel, zowel in de zomer als in de winter. Eén bewoner zei het mooi: “In de zomer is de woning heerlijk koel en in de winter is het lekker warm.” Wat deze oplossing ook als toegevoegde waarde brengt, is dat het binnen het concept van het passiefhuis resulteert in moderne en duurzame technieken. Kortom, een optimale warmte- en geluidsisolatie voor de bewoners in een ventilatietechnisch comfortabele en levensloopbestendige woning, met op termijn lagere energiekosten.”

Ronald van Lith, Manager Vastgoed bij Openbaar Belang

Ronald van Lith, Manager Vastgoed bij Openbaar Belang

Projectgegevens

Project: Renovatie van 40 woningen tot 32 monumentale Passiefhuizen
Locatie: Binnengasthuisstraat, Zwolle
Bouwperiode: 1923
Opdrachtgever: Woningcorporatie Openbaar Belang Zwolle

Zehnder
www.zehnder.nl

RenovatieTotaal