Oud & Nieuw

Artikel delen

Voormalige ambachtschool De Meester – Haarlem

De uit 1922 stammende voormalige ambachtsschool De Meester aan de Verspronckweg in Haarlem stond al jaren leeg. Het gebouw is inmiddels naar een ontwerp van architectenbureau INBO getransformeerd naar een woongebouw. De hoge ruimtes en klaslokalen lenen zich goed voor ruime appartementen. Elke woning heeft een eigen balkon of een aansluiting naar een tuintje, dat met veel zorg voor het monument is aangebracht aan de bestaande gevel.

Voormalige ambachtschool De Meester

In het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg volgden duizenden jongvolwassenen een beroepsopleiding: van vliegtuigbouwer tot kapper. Nu heeft het gebouw met de realisatie van maar liefst 178 woningen een nieuw leven gekregen.

Voormalige ambachtschool De Meester

Voormalige ambachtschool De Meester

Met de verbouwing behielden of herstelden architecten Rik Bakker en Niek Schouten zoveel mogelijk van de monumentale details. Bijvoorbeeld de brede gangen, het tegelwerk, de glas in lood ramen en de gewelfde plafonds. De bewoners ervaren dat ze in een schoolgebouw met geschiedenis wonen. Met de nieuwe woonbestemming van het gebouw en de toegevoegde nieuwbouw gaat deze plek de volgende honderd jaar tegemoet.

Voormalige ambachtschool De Meester

Bij het ontwerp maakten de architecten onder meer gebruik van foto’s en persoonlijke verhalen van oud-leerlingen en -leraren, opgetekend door Haarlemse fotografe Charlotte Bogaert. Zij heeft de transformatie van de school sinds 2010 nauwgezet gevolgd en de school ‘geportretteerd’ voor een publicatie. Beelden van de geschiedenis maakte INBO ook zichtbaar in het gebouw.

Voormalige ambachtschool De Meester

ABC Architectuurcentrum Haarlem presenteert van 25 april tot en met 3 september de tentoonstelling over de transformatie van de voormalige ambachtsschool uit 1922 naar woongebouw ‘De Meester’.

Voormalige ambachtschool De Meester

Bron: INBO. Foto’s: INBO/Charlotte Bogaert

RenovatieTotaal