Nieuw Vakcentrum Binnenklimaattechniek Woningbouw in Dordrecht

Artikel delen

Op vrijdag 25 augustus openden technisch opleider IW Zuid-Holland en Binnenklimaat Nederland het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voor de woningbouw. In het vakcentrum in Dordrecht krijgen monteurs diverse innovatieve leermogelijkheden voorgeschoteld om het te schoppen tot de klimaatmonteur van de toekomst.

Ventilatie

In 2020 werd het allereerste Vakcentrum Binnenklimaattechniek geopend in huis bij IW-Midden op de locatie in Amersfoort, in 2022 volgde het praktijkcentrum voor de utiliteit bij het ROVC Technische Opleidingen in Ede en nu is daar in samenwerking met IW Zuid-Holland de praktijklocatie in Dordrecht.

De afgelopen anderhalf jaar hebben Binnenklimaat Nederland, IW Zuid-Holland en diverse partners, waaronder Itho Daalderop, Zehnder, DUCO, Groupe Athlantic en VASCO hard gewerkt aan een innovatief practicum op het gebied van luchtbehandeling en -distributie. Het practicum biedt diverse en complete innovatieve (leer)mogelijkheden om de monteur van de toekomst op het gebied van klimaattechniek op te leiden.

Gezonde ventilatie begint bij de vakman

In huizen en gebouwen die steeds beter geïsoleerd worden, is goede ventilatie een must. Het installeren, inregelen, onderhouden en vervangen van ventilatiesystemen is vakwerk dat door een goed geschoolde specialist uitgevoerd moet worden. Het Vakcentrum Binnenklimaattechniek leidt deze mensen op. Theoretische kennis wordt – in samenwerking met het bedrijfsleven – direct gekoppeld aan werkzaamheden uit de praktijk. Zo leren de cursisten werken met systemen en componenten die beschikbaar worden gesteld door een aantal lidbedrijven van branchevereniging Binnenklimaat Nederland.

Meer ventilatiespecialisten nodig

Er is nog steeds dringend behoefte aan nieuwe monteurs. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het bijscholen van ervaren monteurs. De praktijkgerichte opleiding bij het Vakcentrum Binnenklimaattechniek voorziet in beide behoeftes. In het praktijkcentrum in Dordrecht kunnen scholieren met een technische achtergrond straks doorstromen en er is ook de mogelijkheid voor zij-instromers om aan de slag te gaan. De betrokken partijen hopen met de praktische invulling van het derde Vakcentrum Binnenklimaattechniek meer jongeren enthousiast te maken voor de ventilatietechniek.