Overweeg deze investeringen bij een verduurzaming van woningen 

Artikel delen

Huishoudens, maar bijvoorbeeld ook vastgoedondernemers en projectontwikkelaars zoeken voortdurend naar mogelijkheden om woningen te verduurzamen. De hoge energieprijzen van de afgelopen wintermaanden hebben dat proces versneld. Een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen werd als gevolg van de hoge tarieven voor gas en stroom snel terugverdiend. Het gebruik van zonnepanelen is slechts een van de mogelijkheden om een woning te verduurzamen, denk ook aan het gebruik van een slimme thermostaat in woningen. Slimme thermostaten maken het voor huishoudens mogelijk deze op afstand te bedienen. Zo hoeft de kachel niet de hele dag aan te blijven staan, maar kan deze worden ingeschakeld op het moment dat men huiswaarts komt. Het helpt het energieverbruik van huishoudens terug te dringen. 

Onderzoek toont aan dat aantal slimme apparaten groeit

verduurzamingRecent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de vraag naar slimme apparaten de afgelopen jaren fors is toegenomen. Dit merken ook aanbieders van deze slimme apparatuur, zoals Robbshop. Met name de smart tv’s en bijvoorbeeld slimme elektriciteitsmeters zijn populair. Ook de slimme led lamp en de slimme thermostaat is in opkomst de laatste jaren. Hoewel een grote groep consumenten opkijkt tegen het aansluiten van deze apparatuur, zien zij steeds vaker de belangrijke voordelen hiervan in. Volgens de cijfers van het CBS heeft inmiddels 83% van de Nederlandse bevolking een of meerdere slimme apparaten in huis.

Slimme elektriciteitsmeters de standaard bij nieuwbouw

In het geval van nieuwbouwprojecten worden woningen standaard uitgevoerd met een slimme elektriciteitsmeter. Het maakt het voor energieleveranciers mogelijk om data op afstand uit te lezen. Niet alleen prettig voor de leverancier, ook bewoners profiteren hiervan. Zij hoeven de meterkasten niet langer handmatig door te geven aan hun leverancier.

Bij de bouw gekozen voor slimme thermostaat en WTW-installatie

Ook projectontwikkelaars zetten middels slimme apparatuur in op de verduurzaming van woningen. Bij nieuwbouw wordt bijvoorbeeld niet uitsluitend voor een slimme elektriciteitsmeter gekozen, maar ook voor een slimme thermostaat, een slimme omvormer en WTW-installatie. Het maakt het mogelijk om deze apparatuur te koppelen aan een app op de telefoon van bewoners, om deze zo op afstand te kunnen bedienen. Veel WTW-installaties worden gecombineerd met een ventilatiesysteem, waarvan het filter meermaals per jaar vervangen moet worden. De app maakt het mogelijk dat bewoners hier tijdig een bericht op hun telefoon over ontvangen. De verwachting is dat het aantal slimme oplossingen in nieuw opgeleverde woningen de komende jaren enkel nog toe zal nemen.