Nieuwe jas voor oude Melkfabriek

Artikel delen

Het bedrijventerrein van de voormalige Campinavestiging in Eindhoven, met de iconische Melkfabriek en IJsfabriek, krijgt een nieuwe bestemming. De nieuwe naam voor het gebied is De Caai. Voor de vernieuwing van de gevel van De Melkfabriek heeft Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy het Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM toegepast. “Wij werken alleen met de gevelisolatiesystemen van Strikolith. Onze opdrachtgever was zo tevreden, dat we dit systeem ook bij de IJsfabriek gaan toepassen”, aldus eigenaar Ruud van der Looy.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Strikotherm

Nieuwe gevel De Melkfabriek

Voor de vernieuwing van de gevel van De Melkfabriek heeft Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy het Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM toegepast.

De Melkfabriek was ooit de plek waar van 1960 tot 2015 dagelijks zo’n 1.500 liter melk door de productiemachines vloeide. In 2020 heeft Geva Vastgoed de Melkfabriek en de IJsfabriek op het voormalige Campina-terrein in Eindhoven gekocht van eigenaar BPD. Niels Olivier Architect en Van Helmond Architecten hebben de opdracht gekregen om De Melkfabriek en IJsfabriek te transformeren naar een modern gebouw waar diverse bedrijven gesitueerd worden. Na de renovatie en herontwikkeling van de gebouwen door GEVA Vastgoed blijven historische details en authentieke kenmerken zo veel mogelijk behouden. Om ervoor te zorgen dat mensen elkaar kunnen vinden en ontmoeten, wordt in de Melkfabriek een centrale transparante hal en een waar stadsbalkon gerealiseerd. Het geheel wordt voorzien van veel groen, hout en glazen wanden.

Uitdaging

Nieuwe gevel De Melkfabriek

Het lastige aan dit project is dat het om een complete bestaande achterconstructie gaat met contouren die in de nieuwe detailleringen van het gevelisolatiesysteem geheel gevolgd moesten worden.

De Melkfabriek was de afgelopen jaren een populaire locatie voor de Dutch Design Week en andere creatieve en innovatieve tentoonstellingen. Het gebouw heeft ondanks de voormalige industriële functie een haast kerkachtig karakter door de grote glaspartijen en centrale hal met een hoogte van 13 meter. De Melkfabriek was ingebouwd door anonieme stalen hallen, maar is rondom weer helemaal vrijgemaakt. De kenmerkende verticale betonstijlen in de gevel, die van vloer tot dakrand gaan, zijn gerenoveerd en zelfs gereconstrueerd. Bij de transformatie wordt energielabel A+++ nagestreefd. Het hele gebouw heeft HR++ beglazing en een geïsoleerde schil gekregen. Tot slot krijgt de hele gevel de originele witte kleur weer terug: men spreekt al van de ‘witte kathedraal’.

“Het lastige aan dit project is dat het om een complete bestaande achterconstructie gaat met contouren die we in de nieuwe detailleringen geheel moesten volgen”, zegt Ruud van der Looy, eigenaar van Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy. Het bedrijf is in 1980 door zijn vader Mario opgericht en is in 2007 voortgezet door zijn zonen Roel en Ruud. “Ik werk al 24 jaar in het bedrijf en mijn broer 26 jaar. Wij verzorgen sinds de start van ons bedrijf in 1980 traditioneel en ambachtelijk binnen stukadoorswerk bij kleinere seriematige projecten. Maar inmiddels bestaat driekwart van ons werk uit onze specialisatie buitengevelisolatie. Wij zien daar veel toekomst in, vooral door de grote isolatie-opgave die er ligt bij de bestaande woningbouw.”

Volgens Ruud werken ze al een jaar of veertien alleen met de gevelisolatiesystemen van Strikolith: “Het gaat niet alleen om het product, maar ook om het bedrijf. Wij kunnen enorm goed communiceren met de mensen van Strikolith. We hebben korte lijnen en problemen worden snel opgelost. En als we vragen hebben komen ze op de bouwplaats kijken en adviseren.”

Systeemopbouw

Nieuwe gevel De MelkfabriekBij De Melkfabriek wordt het Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM met Strikotherm Resol XS isolatieplaat toegepast. De lambdawaarde van deze isolatie is slechts 0,020 W/(m∙K). “Na circa twintig weken werk hebben we begin juli 2023 ons werk opgeleverd. Alvorens wij het buitengevelisolatiesysteem hebben aangebracht heeft Goevaers eerst de betonnen kolommen gereinigd en betonreparatie toegepast.”

Ruud legt vervolgens de systeemopbouw uit: “Eerst zijn er 70 mm dikke Resol hardschuim platen tegen de kolommen verlijmd. Ook de vensterbanken zijn meegenomen. De kolommen en vensterbanken zijn echter niet erg vlak, dus die oneffenheden hebben we opgevangen in de lijmmortel, die we tot een dikte van maximaal 15 mm hebben opgebracht. Na droging van de lijm, zijn de platen mechanisch aan de kolommen bevestigd met pluggen. Vervolgens zijn de hoekprofielen aangebracht en is er een spanningsverdelende mortellaag aangebracht. Deze is na droging voorgestreken en voorzien van Strikotherm spachtelpleister SILICAAT 0,5 mm als egalisatielaag. Hierna zijn twee lagen Strikolith Façade dunpleister aangebracht en twee lagen Strikolith Pearlcoat, voor de kleur, maar ook het waterafstotend maken van het oppervlak. Dat zijn dus heel wat lagen die verwerkt moesten worden. Het geheel heeft nu een mooie witte betonlook.”

IJsfabriek

Nieuwe gevel De MelkfabriekOpdrachtgever GEVA Vastgoed is tevreden over het toegepaste buitengevelisolatiesysteem. Recent kreeg Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy ook opdracht om de gevel van de IJsfabriek te voorzien van Strikotherm gevelisolatiesysteem PREMIUM. Ruud besluit: “De originele gevel bestaat uit metselwerk. Om die uitstraling terug te krijgen passen we steenstrips toe. Alleen de betonnen kaders rond de gevelopeningen krijgen dezelfde betonlook als De Melkfabriek. Al met al een heel uitdagend project, Waarbij wederom Strikolith de beste partner is voor deze opdracht.”

Strikolith
www.strikolith.com/