Probleemoplosser in deuren

Artikel delen

“Deuren spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de gebouwschil. Ook kun je de energieprestatie van een gebouw fors verbeteren. Daar valt nog veel te halen”, zegt Hans Mascini, Managing Director van Weekamp Deuren. “Ons doel is dan ook om ervoor te zorgen dat alle woningen duurzame en goed isolerende deuren krijgen.”

Hans Mascini, Managing Director van Weekamp Deuren.

Hans Mascini, Managing Director van Weekamp Deuren, staat voor de nieuwe isolerende ‘stapeldorpel’ achterdeur: “Het is onze uitdaging om de gebouwschil duurzamer te maken!”

We spreken Hans Mascini voorafgaand aan één van de drie ‘Open Deuren Dagen’ van Weekamp Deuren en Skantrae in Zevenaar. Circa honderd bezoekers per dag laten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van binnen- en buitendeuren van Weekamp Deuren en Skantrae. Hans legt de relatie tussen beide merken uit: “Weekamp Deuren en Skantrae behoren beide tot Deli Home uit Gorinchem. Dit is een internationale producent en leverancier van bouwmaterialen met, naast Weekamp en Skantrae, bekende merken als CanDo, Bruynzeel en Lundia. De deuren van Weekamp worden verkocht en ontwikkeld op het hoofdkantoor in Dedemsvaart en geproduceerd in Tsjechië. Wij zijn vooral bekend door de hoge kwaliteit en de op maat gemaakte en vaak door ons zelf gemonteerde oplossingen voor woningen. Skantrae levert en bewerkt deuren, inclusief accessoires en services.”

Verduurzaming

Hans is in september 2022 begonnen bij Weekamp Deuren en heeft de nodige ervaring opgedaan bij andere toeleveranciers in de bouw. “Ik vind vooral de ambitie van dit bedrijf om de woningen in Nederland verder te verduurzamen een fraaie uitdaging. We zijn op weg en we moeten ook nog stappen maken. Vergeet niet dat ramen en deuren een belangrijke rol spelen bij de duurzaamheid en energieprestatie van de gebouwschil.”

Volgens de Managing Director was begin dit jaar 90% van de ingekochte houten deuren FSC- of PEFC-gecertificeerd: “Maar op niet al te lange termijn zal de inkoop honderd procent FSC- of PEFC-gecertificeerd zijn!” De volgende stap is het isoleren van deuren: “Deuren en ramen vormen in potentie enorme tochtgaten in je gebouwschil. De kierdichting moet daarom zeer goed zijn, maar we leveren ook geïsoleerde deuren met KOMO-certificaat!”

Naast FSC, PEFC- en KOMO-gecertificeerd zijn de deuren optioneel leverbaar met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en krijgt de klant zes jaar garantie: “Een voorbeeld is de Tricomfort voordeur. Deze is FSC gecertificeerd, geïsoleerd, KOMO-gecertificeerd, heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen en deze deur heeft een hoge vormstabiliteit. De gelamineerde kern, S-Core® kern die toegepast wordt bij de binnendeuren, is uniek voor Weekamp. Door het hoogwaardige materiaal en deze afwerking zijn ze uiterst vormvast en kunnen wij maar liefst twaalf jaar garantie bieden.”

Nieuwe deuren

De nieuwe deuren zijn in de voorlak geleverd en moeten dus nog worden afgelakt

Isolerende deuren

Zoals al benoemd, levert Weekamp Deuren ook geïsoleerde deuren. De Tricomfort voordeur heeft een kern van hoogwaardig geëxtrudeerd polystyreen. De dikte van de deur is 54 mm. Nieuw is de isolerende SD achterdeur. Deze houten deur heeft ook een kern van isolerend hardschuim. De toplaag bestaat uit Tricoya plaatmateriaal. Dit materiaal krimpt nagenoeg niet en het zet ook niet uit. Door deze eigenschappen is dit zeer stabiele en vormvaste plaatmateriaal ideaal voor buitentoepassingen. De levensduur is gemiddeld vijftig jaar en het materiaal valt in duurzaamheidsklasse I.

De deur heeft een dikte van slechts 54 mm en valt in GND isolatieklasse 2. Dat staat voor ‘goed geïsoleerd’, met een U-rekenwaarde van 1,65 W/m2K. “Deze deur is een uitstekende oplossing voor het verduurzamen van nieuwe woningen, maar vooral ook bestaande bouw. Denk aan sociale woningbouw die na renovatie aan de BENG-eisen moet voldoen of zelfs energieneutraal wordt gemaakt. Ideaal voor bijvoorbeeld vastgoedonderhoudsbedrijven die voor woningcorporaties werken. Uiteraard moet dan ook de beglazing in de deur goed isolerend zijn en moet tevens de kierdichting in orde zijn”, aldus Hans.

Voordeuren

Overige deuren

Wie het assortiment bekijkt, ziet dat bijna alles mogelijk is. “Te veel om op te noemen. We leveren bijvoorbeeld stapeldorpel garagedeuren. Daar liggen ook nog kansen op isolerende stapeldorpeldeuren. Verder kun je bij ons terecht voor een grote diversiteit aan binnendeuren, waaronder brandwerende binnendeuren. Daarnaast leveren we deuren aan de grotere woningfabrieken, die we tegenwoordig zien ontstaan.”

De ontwikkeling van IT-oplossingen is eveneens belangrijk: “Niet alleen in de productie, maar ook bij de begeleiding van de klant naar de juiste deur. Zo kan in de nabije toekomst met de Weekamp Configurator de deuroplossing voor en met de klant naar wens worden uitgewerkt. De kans op fouten is gering en er is direct inzicht in prijzen en levertijden.”

Verder moet in 2024 een verbeterd concept accessoires zijn ontwikkeld. “Dit concept wordt volgens het goed, beter naar best principe neergezet, waarbij de focus ligt op actuele stijlen en trends”.

Maatwerkservice

Inmeten deurenDe Weekamp Montage Service is een sterke troef van Weekamp Deuren. Hans: “Je kunt een deur vakkundig laten inmeten en later monteren door onze montageservice. Wij monteren deze compleet met het gekozen hang- en sluitwerk. Vooral in de bestaande bouw heb je vaak te maken met maatafwijkingen, dus is goed inmeten erg belangrijk. Dat doen we elektronisch, waarna er digitale tekeningen worden aangemaakt. Deze vormen de basis voor de CNC-machines die de deuren op maat zagen. De kans op fouten is zo minimaal. Bij de montage nemen we de oude deur desgewenst weer retour. Na montage ontvangt de klant een garantiecertificaat met zes jaar garantie op de volledige service. Voordeel van deze service is ook dat de kierdichting in orde is, na montage. Vooral bij geïsoleerde deuren is dat van groot belang. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel.”

Volgens Hans kan Weekamp Deuren zelfs oude deuren namaken: “Je kunt een foto maken van een oude deur die je wilt vervangen en dan maken wij hem na. Al is die deur 300 jaar oud, het maakt niet uit. Maar je kunt ook zelf een ontwerp maken.” Hij besluit: “Met ons vakmanschap en toewijding aan duurzaamheid, blijven we niet alleen deuren maken. We willen ook bijdragen aan een stijlvolle en energiezuinige gebouwschil.”

Weekamp Deuren
www.weekampdeuren.nl