Allrounder onder de decentrale ventilatie-units

Artikel delen

Gebouwen worden steeds beter geïsoleerd, en dat betekent dat er ook steeds beter geventileerd moet worden. Want net als wij mensen, hebben ook gebouwen frisse en schone lucht nodig voor een optimaal welzijn. De SIKUSPHERE is de allrounder onder de decentrale ventilatie-units. Draadloze bedieningsmogelijkheden, een hoge energieklasse en antibacteriële filters geven huizen de frisse lucht die de gebruikers nodig hebben.

Luchtventilatiestroom

Sikusphere neemt het ventilatieproces over. De intensiteit van de luchtuitwisseling kan per kamer worden gecontroleerd. De frisse en schone lucht wordt aangevoerd via een speciale ‘cartidge’, bestaande uit een ventilator, een warmtewisselaar en reinigingsfilters. Om het comfort in een gebouw én om energiebesparing te garanderen, bieden de systemen twee bedrijfsmodi: de warmteterugwinningsmodus en de toevoer- of afvoermodus.

De warmteterugwinning vindt plaats door het omkeren van het systeem, bestaande uit twee cycli: vochtige luchtafzuiging en verse luchttoevoer. Als het buiten koud is, houdt het de warmte binnen. Koude en droge lucht stroomt door de warmtewisselaar en neemt de opgeslagen warmte en vocht uit de warmtewisselaar op. Het filter reinigt de lucht van stof, insecten en nog veel meer. De warme, bevochtigde lucht wordt de kamer ingebracht. 70 seconden later schakelt het apparaat over naar de extractiemodus, en wordt de lucht afgevoerd via eenzelfde ‘cartridge’.

Als het buiten warm is, stroomt de frisse, warme buitenlucht door de warmtewisselaar, en wordt gekoeld door de opgeslagen kou. Deze wordt de kamer ingebracht. De warme, vochtige en muffe lucht wordt uit de kamer gezogen, deze verwarmt en bevochtigt de warmtewisselaar. Ook hier vindt de verandering tussen de aan- en afvoermodus elke 70 seconden plaats.

Jawotherm
www.jawotherm.nl