Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s maximaal aangevraagd

Artikel delen

De subsidiepot van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is eind augustus geheel leeggeraakt. De SEBA is voor ondernemers die willen overstappen op een elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto. Het aantal uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto’s dat er met de subsidie bijkomt in Nederland, stijgt dit jaar met bijna met de helft.

Elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn goedkoper in onderhoud en brandstof, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers tot en met 2024 subsidie aanvragen als ze een schone bedrijfsauto kopen of financial leasen. Dit jaar was er 33 miljoen euro subsidie beschikbaar voor elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s. Dat is meer dan in 2022. Het aantal ondernemers dat subsidie krijgt, ligt in 2023 ruim 1/3e hoger dan in 2022.

Het gemiddelde subsidiebedrag per bestelbus ligt dit jaar op € 4.500. Kleinere ondernemers ontvangen meer subsidie dan grotere ondernemers. Daarnaast kunnen ondernemers belastingvoordelen krijgen bij de aanschaf van een elektrische bestelbus.

Steeds meer ondernemers maken de overstap naar een elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto. Op dit moment rijden er ruim 18.000 elektrische bedrijfsauto’s rond in Nederland. Dit jaar komen er, met subsidie, ruim 7.500 elektrische bedrijfsauto’s bij. Dat betekent dat het aantal elektrische bedrijfsauto’s in één klap met bijna de helft stijgt.

Ondernemers kunnen de SEBA vanaf dinsdag 9 januari 2024 opnieuw aanvragen. We maken het beschikbare budget voor 2024 later bekend.