Eindelijk een oplossing voor water dat achter betimmering dakgoot sijpelt

Artikel delen

Op het moment dat een gerenommeerd dakdekkersbedrijf na een eerste testproject een nieuwe vinding tot nieuwe standaard voor volgende (renovatie)daken maakt, dan weet je als N.A.G. Specialist in dakgoten dat jouw innovatie een schot in de roos is. In dit geval een simpele aluminium strip met folieflap die ervoor zorgt dat er geen condens- of lekwater onder de dakpannen over het isolatiepakket achter de houten gootbetimmering kan komen. Robin Visser, commercieel directeur van N.A.G in Wormerveer: “Jarenlang was er geen adequate oplossing voor dit probleem. Nu hebben wij een praktische en betaalbare oplossing voor dakdekkersbedrijven, aannemers en opdrachtgevers: de NIBOR dakwatergeleider.”

Aluminium strip met folieflap

Er is recent octrooi verleend op deze simpele doch doelmatige oplossing die dakdekkersbedrijven heel makkelijk op dakisolatieplaten kunnen aanbrengen. “Want daar zit het probleem,” zo legt vader Herman Visser, algemeen directeur N.A.G. uit: “In Nederland worden aan de lopende band daken gerenoveerd en geïsoleerd. In veel gevallen gaan er dan sandwich isolatieplaten op het dakbeschot. Mooi pakket isolatie en ondergrond voor de dakpannen en de stoflatten zitten er keurig af fabriek opgelijmd. Echter, als de dakpannen op zulke isolatieplaten worden gelegd, is er kans op condensvorming tussen de koude dakpannen en de isolatielaag met dampdichte folie. Er kunnen ook pannen scheefwaaien door stormen en zo tot lekkage leiden. Dat condens- en lekwater loopt dan over de bovenkant plaat en komt niet in de dakgoot die onder de pannen hangt terecht, maar achter de gootbetimmering, op de muurplaat en/of sijpelt langs bouwmuren. Dat leidt direct tot het rotten van de houten betimmeringen en geeft kans op schimmelvorming van muren.”

Makkelijk te verwerken

Robin Visser haakt in: “Dat is een vraagstuk dat al jaren bestaat, sinds de introductie van de dakisolatieplaten. Het probleem werd overgelaten aan aannemers die bijvoorbeeld met folie de stoflatten gingen inpakken. Dat moet beter, zo dachten wij binnen ons bedrijf, zeker nadat Patina Dakdenkers uit Beverwijk ons had uitgedaagd om over een oplossing na te denken. Wij zijn thuis is dakgoten en aluminium en hebben vaker innovaties uitgedokterd. Met als rode draad dat zulke oplossingen makkelijk te verwerken zijn door bouwpartijen. In dit geval kwamen we op een aluminium profiel met een folieslab die aan de onderkant van het dak op de dakisolatieplaten wordt bevestigd. Heel makkelijk door een schuine horizontale zaagsnede van enkele centimeters diep te maken. Daarin wordt het profiel makkelijk ingeklemd met een weerhaakmechaniek zodat het niet loskomt. De folieslab zorgt ervoor dat het water naar de dakgoot wordt geleid en dus niet meer achter de betimmering kan komen. De folie wordt bijvoorbeeld achter de dakgootprofielplaat gelegd, zodat de folie niet kan gaan klapperen bij veel wind.”

Aluminium strip met folieflap

Voor menig renovatieproject passend

Het aluminium profiel is onderhoudsvrij, heeft een hoge levensduur en is zeer duurzaam/circulair. De bedoeling is dat N.A.G. een aantal standaardlengten op de markt brengt, zodat voor elk (renovatie)project de NIBOR dakwatergeleider passend is. Herman Visser: “Die lengtes profiel worden via een speciaal koppelstukje onderling verbonden. Je kunt de koppeling verlijmen, popnagelen of anders vastzetten, met dien verstande dat je rekening moet houden met uitzetten en krimp als je een hele rij woningen aanpakt. Maar dan praat je over luttele millimeters uitzetting of krimp, dat is makkelijk op te lossen via een paar flexibele koppelingen. De folie is robuust in het aluminium profiel geflenst, dat komt niet meer los.” Robin vult aan: “De schuine snede die je maakt in de dakisolatieplaat doet niets af aan de constructieve of thermische eigenschappen. Dat de stoflatten onder aan het dak worden doorgezaagd is niet erg, want die stoflatten hebben geen constructieve functie.”

Enthousiasme na eerste proefprojecten

Toen de innovatie was uitgedokterd, is deze in de fabriek getest op een dakplaat. Daarbij keek Patina Dakdenkers mee, om te zien of het aanbrengen makkelijk ging, alles stevig bleef zitten en z’n werk deed voor de watergeleiding. Robin Visser: “De theorie is vaak iets anders dan de praktijk en daarom hebben wij het profiel uitgeprobeerd bij een project in Monnickendam. Daar is iedereen zo enthousiast van geworden, dat het profiel al direct voor eerste echte referentieprojecten is gekozen, zoals thans een project in Hoorn, eveneens van Patina Dakdenkers. Ook andere dakdekkersbedrijven tonen al interesse. Wij kunnen snel produceren, dat is geen probleem. We denken nog na over de verschillende vormen van distributie. Gaan we op projectbasis zelf beleveren en via de bouwmaterialenhandel de losse vraag? Zijn fabrikanten van isolatiedakplaten geïnteresseerd om deze voorziening standaard mee te leveren? We gaan nog met spelers in de markt om tafel.”

Aluminium strip met folieflap

Einde aan improviseren

Herman Visser: “Het mooiste zou zijn als deze oplossing tot de standaarddetails in de normering/regelgeving gaat behoren. Dat verdient deze oplossing ook. Er komt een einde aan het jarenlang improviseren en verkeerd werken op het dak, met alle risico’s op schade door water. Gelukkig zien veel opdrachtgevers dit ook en eisen nu terecht een afdoende voorziening. Die ligt er nu voor op een presenteerblaadje voor de dakenbranche.”

N.A.G.
www.nag.nl