Biobased prefab daksysteem gebruikt bij renovatie in Kaatsheuvel

Artikel delen

Bouwbedrijf Hazenberg en woningcorporatie Casade hebben een innovatief biobased prefab daksysteem gebruikt bij de renovatie van 48 woningen in Kaatsheuvel. Dit biobased daksysteem is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Hazenberg en Casade. Al snel sloten andere groene partijen, zoals De Groene Bouwmaterialen, architectenbureau De Loods en dakdekkersbedrijf Weijerseikhout aan.

Woningen met een biobased prefab daksysteem

Voor dit daksysteem wordt gebruikgemaakt van het natuurlijke materiaal Gutex Thermoflex: een houtvezelisolatie gemaakt van onder andere naaldhout en textielvezels. Een van de eigenschappen hiervan is een betere faseverschuiving ten opzichte van traditionele isolatiematerialen, wat zorgt voor een constantere binnentemperatuur en vochthuishouding. Daarnaast wordt ESB plaatmateriaal toegepast, een eco-vriendelijk materiaal zonder toevoeging van formaldehyde lijmstoffen. Niet alleen is in de productie hiervan fors minder CO2 uitgestoten, ook zorgen deze materialen voor een beter en gezonder leefcomfort voor bewoners.

De biobased isolatie zorgt in huis voor een optimale temperatuurregulatie, waardoor bewoners minder afhankelijk zijn van verwarming en koeling. Dit leidt tot lagere energiekosten. De gebruikte materialen zijn hernieuwbaar en slaan zelfs CO2 op. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk geminimaliseerd. Voor de bouwers hebben de natuurlijke materialen als voordeel dat ze niet prikken of irriteren.

Impressie van woningen met een biobased prefab daksysteem

Pim Hollman, medeontwikkelaar bij Hazenberg: “We gaan de effecten op lagere energiekosten én een hoog wooncomfort meten. In Waalwijk in de wijk Zanddonk liggen woningen die qua zonligging en dakhelling hetzelfde zijn als de 48 woningen in Kaatsheuvel. Dat wordt onze controlegroep. Wanneer onze verwachtingen kloppen dan kunnen we ons biobased daksysteem grootschalig uitrollen en zelfs opschalen naar onze nieuwbouwwoningen.

Bekijk hier de originele blog voor meer informatie.

Bron: Hazenberg