Het belang van groen renoveren en tips

Artikel delen

Tegenwoordig staat het klimaat steeds meer centraal, en dat geldt natuurlijk ook voor de bouw. Het wordt steeds belangrijker om groen te bouwen. En dat komt niet alleen vanuit de zorg voor het milieu, maar ook om aan de groeiende vraag naar energiezuinige woningen vanuit de klant te voldoen. Als renovatie professional is het belangrijk om met deze beweging mee te gaan en met het werk een bijdrage te leveren aan een groene toekomst.  In dit artikel hebben we daarom een aantal tips voor het groen renoveren. 

Het belang van groen renoveren

groen renoverenHet belang van groen renoveren kan zowel op ecologisch als economisch gebied gevonden worden. Duurzaamheid in de bouw is uiteraard belangrijk om de ecologische voetafdruk te verminderen, energie te besparen en afval te verminderen. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de vermindering van de negatieve impact op het milieu. Daarnaast heeft het groen renoveren ook lange termijn voordelen. Zo zal het groen renoveren zorgen voor lagere energiekosten voor de bewoners en een hogere marktwaarde van het gebouw. Daarnaast wordt de regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid steeds strenger, dus is het belangrijk om daar al vroeg op in te spelen. Kortom: met groen renoveren kan de bouwsector bijdragen aan een duurzamere toekomst en daarnaast ook de groeiende vraag naar klimaat vriendelijkheid van de klant tegemoet komen. Hieronder hebben we een aantal tips uiteengezet die voor het groen renoveren van pas kunnen komen.

Focus op duurzame basisstructuren

Om te beginnen begint duurzaamheid natuurlijk bij de basis. Zorg ervoor dat er gebruik wordt gemaakt van isolatie materiaal van een goede kwaliteit, en structurele elementen die de energie-efficiëntie van het gebouw kunnen maximaliseren. Het is belangrijk om te zorgen voor goede isolatie, zodat warmte in het gebouw kan worden vastgehouden en de kou buiten de muren blijft.

Groene energie

Een ander punt is de energiebron. Laat oude energiebronnen waarbij gebruikt gemaakt wordt van fossiele brandstoffen achterwege, en zorg ervoor dat er bij het bouwen gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Het installeren van een goed stel zonnepanelen is al een grote stap in de goede richting.

Warmtepompen

De warmtepomp is een systeem dat een gebouw op groene wijze zowel kan verwarmen, als verkoelen. Dit systeem gebruikt warme lucht uit de omgeving, en zorgt ervoor dat het gebouw hiermee wordt verwarmd. Het systeem kan hetzelfde doen met koude lucht, waardoor het pand weer verkoeld kan worden. Dit is een energiezuinige optie voor een normale verwarming en airconditioning, aangezien hier geen brandstoffen gebruikt worden, maar gebruik gemaakt wordt van de lucht.

Informeer de klant

Een andere belangrijke manier waarop je duurzaamheid kunt promoten, is door de klant te informeren. Zo kun je de klant bijvoorbeeld laten overwegen om te overstappen energie, en andere manieren waarop zij kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Verder kun je de klant informeren over beschikbare subsidies en financiële voordelen voor duurzame renovatieprojecten. Zo kan de drempel om te investeren in duurzame renovatieprojecten kleiner worden.

Samenwerken met duurzame leveranciers

Verder kun je samenwerken met leveranciers die duurzame en milieuvriendelijke materialen en producten aanbieden. Op deze manier zal je beschikking hebben tot hoogwaardige, groene bouwmaterialen en zo dus de duurzaamheid van het bouwproject bevorderen.

Samenwerken met energieadviseurs

Verder is het samenwerken met energieadviseurs ook verstandig. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen om klanten inzicht te geven in hoe zij hun energie-efficiëntie kunnen verbeteren en bijvoorbeeld energie vergelijken.

Zo is het belang van groene renovatie duidelijk, en zijn er verschillende manieren waarop je de milieu vriendelijkheid bij bouwprojecten kunt vergroten. Op deze manier werken we met zijn allen mee aan een groene toekomst.