3 tips voor een gezond binnenklimaat

Artikel delen

Uit onderzoek van Gezond Binnen blijkt dat één op de vijf respondenten (22%) klachten ziet bij hun kinderen na een dag op de opvang of school[1]. Ook thuis blijkt de binnenluchtkwaliteit te wensen over te laten. Zelfs bij nieuwbouwwoningen, die vaak te goed zijn geïsoleerd. Het vocht kan daardoor niet meer weg, wat zorgt voor vochtplekken en schimmelvorming in de woning. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, huidirritatie, hoesten, frequente verkoudheid en ademhalingsproblemen. Wat kan je hiertegen doen? In samenwerking met Panasonic geven we je 3 tips.

Ventileren

1. 24/7 ventileren

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door de lucht continu te verversen, dag en nacht, het hele jaar door. Door gebruik te maken van mechanische ventilatie heb je 24/7 luchtcirculatie in je woning, een ideale luchtvochtigheid en warmteterugwinning. Een goed voorbeeld daarvan is de nieuwe Panasonic VENT-X tegenstroomventilatie. Deze zorgt voor een constante toevoer van verse lucht in huis, wat resulteert in een comfortabele en aangename omgeving. Bovendien bevindt zich binnenin het systeem een polypropyleen tegenstroomwarmtewisselaar om de energie uit de afgevoerde lucht terug te winnen en over te dragen aan de toegevoerde lucht. Dit vermindert het energieverbruik van de woning aanzienlijk, terwijl de kwaliteit van de binnenlucht behouden blijft.

2. Gelijkmatig verwarmen

Goed en gelijkmatig verwarmen van de woning is ook belangrijk om vochtontwikkeling tegen te gaan. Dat kost in een goed geventileerd huis minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Met een lucht-water warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de units uit de Panasonic Aquarea L-Serie, is het rendement ook nog eens drie tot vier keer zo hoog als bij een cv-ketel. Dat komt omdat de warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.

Daarnaast zijn de warmtepompen uit deze serie zonder ingrijpende aanpassingen vrijwel overal te plaatsen en eenvoudig te installeren. Het natuurlijke koudemiddel R290 in deze units maken een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor renovatieprojecten waarbij een hoge temperatuur nodig is voor het (her)gebruik van radiatoren.

Ventilatie

3. Lucht zuiveren

Inmiddels zijn er ook flinke stappen gezet op het gebied van luchtzuiveringstechnologie. Zo heeft Panasonic veel geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen), die overvloedig in de natuur aanwezig zijn. Ze hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat de nanoe™X-generator het coronavirus (SARS-CoV-2) en het influenzavirus H1N1-subtype tot 99,9% kan remmen[2]. Tevens worden harde oppervlaktes, zachte stoffen en het binnenklimaat hierdoor schoner en de omgeving aangenamer.

Deze technologie is nu ook beschikbaar als zelfstandig, in het plafond gemonteerde oplossing: de air-e. Deze nanoe™X-generator heeft een laag stroomverbruik en is compact, modern en eenvoudig te installeren, zonder ingewikkeld leidingwerk.

[1] Onderzoek van Gezond Binnen
[2] Testrapporten zijn hier te vinden.

Panasonic
aircon.panasonic.eu