Vakmanschap en moderne technieken komen samen

Artikel delen

Veel aannemers hebben hun eigen regionale netwerk van vaste leveranciers, waar ze hun materialen, gereedschappen en onderdelen inkopen. Partners waarmee ze een band hebben opgebouwd en waarvan ze weten dat ze de kwaliteit en service vinden die ze zoeken. Timmerfabriek Bluemink is zo’n leverancier die er, verspreid over drie locaties, bewust voor kiest om dicht bij de klanten te zitten.

Jan van Selm, directeur Timmerfabriek Bluemink.

Jan van Selm, directeur Timmerfabriek Bluemink.

“Wij maken al het timmerwerk dat een aannemer nodig heeft en niet in de bouwmaterialengroothandel verkrijgbaar is”, zegt directeur Jan van Selm, die daarmee aangeeft dat de fabrikant maatwerk levert. “Als het maar van hout is, kunnen wij het timmerwerk voor bouw en verbouw leveren.”

De timmerfabriek heeft zich gespecialiseerd op kozijnen en trappen. “Bouwdelen die bijna altijd maatwerk vragen. Wij hebben door de jaren heen geïnvesteerd in ons machinepark door onder meer cnc-machines aan te schaffen. Daarmee combineren we het vakmanschap van onze medewerkers met moderne technieken.”

Bewuste keuze

Timmerfabriek Bluemink heeft locaties in Wilnis, Utrecht en Noordwijk. “Op al die locaties hebben we eigen medewerkers en machines, die dagelijks de bestellingen van onze klanten maken en uitleveren. Voor ons is dit een bewuste keuze. Wij willen dicht bij onze klanten zitten. Dat is een belangrijke kracht van ons.”

De drie vestigingen bieden Timmerfabriek Bluemink volgens Van Selm ook flexibiliteit. “Zo kunnen we als dat nodig is, een van de locaties vrij plannen voor een grote serieproductie voor een klant. Ook geeft het ons de kans om snel te kunnen leveren als dat gewenst is.” De timmerfabriek kan binnen 72 uur leveren, waarbij Van Selm aangeeft dat daar wel voorwaarden aan zitten.

Kozijnen voor verduurzaming

Kozijnen amsterdamDe kozijnen die de timmerfabrikant maakt, zijn bestemd voor de renovatiemarkt. “Veel klanten zijn actief in steden en dorpen waar verduurzaming van woningen belangrijk is. In veel gevallen moeten daarbij ramen en deuren beter geïsoleerd worden, waarbij dikker glas in het kozijn gezet moet worden.”

Naast veel van deze meer ‘standaard’ kozijnen, maakt Bluemink ook kozijnen voor de restauratie van oude gebouwen. Van Selm: “Draaikiepramen en schuiframen met aan de buitenzijde van het kozijn authentieke elementen. Bijvoorbeeld kozijnen met profileringen en ramen met een stopverflook. Die wil de opdrachtgever vaak terugzien in de nieuwe kozijnen, die bovendien isolerend moeten zijn. Daarnaast moet het nieuwe kozijn tochtdicht en inbraakwerend zijn en soms moet er ook een slim ventilatierooster in verwerkt worden. Mooie uitdagingen waarmee wij graag aan de slag gaan.”

Ongebruikelijke maar succesvolle combinatie

Hoewel de productie van kozijnen voor ramen en deuren goed is voor een aandeel van ruim 80% van de timmerfabriek, biedt Bluemink ook houten trappen aan. “Daarmee kunnen we een aannemer een mooi compleet assortiment houten bouwmaterialen leveren. We merken dat daar bij een deel van onze klanten behoefte aan is als ze aan een bouw of verbouwing beginnen.”

Een misschien ongebruikelijke combinatie voor een timmerfabriek die zich ook heeft gespecialiseerd op kozijnen, maar Van Selm benadrukt dat trappen er voor Bluemink bij horen. “Het is vroeger ontstaan omdat we een trappenmaker in dienst hadden. En het is altijd onderdeel van ons aanbod gebleven. Het past namelijk bij onze filosofie dat we de aannemers alle houten bouwdelen op maat willen kunnen leveren. Dat zien we terug als een aannemer met zijn klant bij ons komt. Ze kunnen bij ons alles in één keer afhandelen.”

Werkplaats

Loyaliteit naar klanten

Timmerfabriek Bluemink begon 54 jaar geleden in Wilnis. Nadat eerder al een tweede locatie in Utrecht was geopend, werd twee jaar geleden een timmerfabriek in Noordwijk overgenomen. Iedere vestiging met een eigen trouwe klantenkring. Die loyaliteit telt voor ons zeker mee in de overweging om vanuit drie locaties te blijven produceren en leveren”, benadrukt Van Selm.

Verdeeld over de drie vestigingen werkt een team van een kleine 50 medewerkers. “Om ervoor te zorgen dat we zo efficiënt mogelijk kunnen blijven produceren, investeren we veel in het industrialiseren van de kozijnproducten. Niet alleen met machines, maar ook met een ERP-systeem van Matrix software waarmee we alle processen up-to-date kunnen houden.” Van Selm sluit niet uit dat de timmerfabriek in de toekomst verder groeit. “Je weet nooit wat er op je pad komt, maar het zal sowieso moeten aansluiten bij onze bedrijfscultuur. Dus dicht bij de klanten.”

Timmerfabriek Bluemink
https://bluemink.nu