Frisse én gezonde lucht in gerenoveerde portiekflats in Tilburg

Artikel delen

Goede ventilatie in woningen is in het drukke, autorijke Nederland geen overbodige luxe meer. Maar in veel portiekflats, die juist in veel grote en middelgrote drukke Nederlandse steden zijn gebouwd, is vaak geen ruimte voor wtw-ventilatieunits. Dat het toch mogelijk is, ook in kleine portiekflats, blijkt uit een project van BAM Wonen en WonenBreburg in Tilburg. Hier installeert RenovAir by Interduct Group het ComfoVar Aero-systeem van Zehnder Group Nederland.

Lijntekening Ventilatie

Deze ventilatie-oplossing van Zehnder regelt per appartement nauwkeurig de luchttoevoer en -afvoer met speciaal gevormde kleppen. “In de flats zelf worden in het verlaagde plafond deze ComforVar Aero kleppen geïnstalleerd”, legt Jerôme Corba van Zehnder uit. “Deze passen hierin, omdat ze maar 20 cm hoog zijn. De appartementen zelf zijn namelijk nogal klein, en daar past een eigen wtw-unit niet in. In de berging hangen 1 à 2 ComfoAir Standaard units. Dit zijn WTW-units die normaal in een woning worden geplaatst. Deze brengen de frisse en gefilterde lucht met toe- en afvoerkanalen naar de flats. Hier wordt CO2-vraaggestuurd geventileerd, dus alleen wanneer dat nodig is.”

Onderhoud

Ook voor het onderhoud en beheer is het handig dat de wtw-unit in de berging is geplaatst. Corba: “Op deze manier hoeven installateurs voor het onderhoud niet meer de woningen in. Het vraagt namelijk nogal veel tijd en moeite om hiervoor afspraken te maken met de bewoners. Bovendien hoeft de bewoner niet meer zelf de filters om de zoveel tijd te vervangen; dat kan nu door de onderhoudspartner gedaan worden.”

Comfortabel en gezonder binnenklimaat

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning is in de renovatiesector nog lang niet altijd gemeengoed, weet Corba als geen ander. “En dat terwijl het voor de bewoner comfort en gezonder binnenklimaat oplevert, want dit soort portiekflats liggen in veel drukke en autorijke steden met veel luchtverontreiniging. Bovendien gaat de energierekening ook omlaag, want de warmte wordt niet weggegooid maar hergebruikt.”

Opmaat naar verdere verduurzaming

Voor woningcorporaties en vastgoedeigenaren is een dergelijk systeem als de ComfoVar Aero een opmaat naar verdere verduurzaming. “Zij richten zich de laatste tijd steeds meer standaard en streefwaarden. Die zijn gericht op het verlagen van de warmtevraag in woningen, en daarvoor is dit systeem juist heel erg geschikt. En dat is weer belangrijk als er op een later moment een warmtepomp in komt of als er op een warmtenet wordt aangesloten. Dan is een lage temperatuur afgifte noodzakelijk.”

Steeds populairder

Het project in Tilburg is inmiddels in volle gang. RenovAir installeert wekelijks in gemiddeld 6 woningen het ComfoVar Aero-systeem. Corba: “Ze hebben nu tussen de 24 en 30 woningen hiervan voorzien, maar het gaat hier om 130 woningen, dus ze zijn nog wel even bezig.” Ook Corba zit intussen niet stil, want het Zehnder systeem dat in het buitenland al 15 jaar wordt toegepast in bestaande bouw, wordt steeds vaker ontdekt. “In januari bijvoorbeeld wordt het systeem in 134 zorgwoningen in Delft geïnstalleerd. En daarnaast staan nog eens enkele honderden woningen op de rol om een ComfoVar Aero-systeem te krijgen.”

Zehnder
www.zehnder.nl