Bedrijfsverzamelpand Amersfoort zet met renovatie nieuwe standaard

Artikel delen

Kantoren moeten sinds dit jaar voldoen aan de eis om minimaal energielabel C te hebben. Je kunt ook een stapje verder gaan als je toch aan het renoveren bent. Dat deden vader en zoon Aart en Bjorn en Sven Bosman, die al sinds 2005 eigenaar zijn van het kantoorpand ABOG Business Centre op het Amersfoortse industrieterrein de Isselt. Gaandeweg de renovatie zijn ze steeds een stapje verder gegaan, met als resultaat dat ze met een energielabel A+++ nu voldoen aan de zogeheten renovatiestandaard. Hoe dat precies is gegaan, vertelt Bjorn Bosman.

Auteur: Harmen Weijer
Foto’s: ABOG Business Center

Vervangen klimaatinstallaties

Omdat de klimaatinstallaties van ABOG Business Centre zijn aangepakt, moesten de plafonds aangepast worden. Deze mogelijkheid is aangegrepen om ook direct overal ledverlichting aan te brengen.

Het pand van ABOG Business Centre stamt uit 1968, en daarmee niet direct het meest duurzaamste kantoorpand van Nederland. Vanaf 2005 is het in het bezit van ABOG Vastgoed, die het 15 jaar lang verhuurde aan 1 bedrijf. “Deze zei echter in 2021 de huur op, en zo stond ons pand van 4000 m2 midden in de corona-crisis in één klap leeg”, vertelt Bjorn Bosman, zoon van Aart Bosman. “We zijn toen met het idee gekomen van dit pand een bedrijfsverzamelgebouw te maken, bedoeld voor kleine ondernemingen, maar dan wel met de levering van zorg en energie. Dat was bij de vorige huurder niet het geval, die was daarvoor zelf verantwoordelijk. Maar we hadden gezien dat in Amersfoort er best wel ruimte is voor een dergelijk bedrijfsverzamelgebouw.”

Indeling aangepast

buitenunit aircoDaarop heeft Bosman de indeling op de schop gegooid, om verschillende kantoorruimten te realiseren. “Zo zijn de meeste kantoren aan de buitenkant gesitueerd, zodat er veel daglicht kan binnentreden.” Het pand was in 2005 al volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Na 15 jaar verhuur bood het de ruimte om het pand grondig te revitaliseren. “We hebben de klimaatinstallaties aangepast. De verwarming en koeling van dit pand werd gedaan door middel van grote VRF-units. Dat is heel praktisch voor 1 vaste huurder, want er moeten minimaal 5 kantoorruimten gebruik maken van deze units. Als bedrijfsverzamelgebouw is dat veel minder duidelijk, dus op deze manier zouden kantoorruimten worden verwarmd die niet gebruikt worden. Dat is verre van efficiënt. Daarop hebben wij besloten in ieder kantoor losse stand-alone airco’s te plaatsen, die dus afzonderlijk kunnen worden gebruikt.”

Dat lijkt op het eerste gezicht een energievretende oplossing, maar daarvoor heeft Bosman ook een oplossing gevonden. “Op ons dak hebben we 522 zonnepanelen van 375 Wp geïnstalleerd (totaal 195.750 Wp). Gezien de netcongestie kun je die duurzame stroom maar beter zo lokaal mogelijk gebruiken, dus in ons eigen pand. Het lukt ons om op deze manier om in de zomer, voorjaar en najaar energieneutraal te zijn. We gebruiken sinds 2005 geen aardgas meer. Dat zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing van 80%.”

Airco

In het pand zijn losse stand-alone airco’s geplaatst, die de verschillende bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw afzonderlijk kunnen gebruiken.

Ledverlichting

Omdat de klimaatinstallaties van het kantoor zijn aangepakt, moesten de plafonds aangepast worden. “Deze mogelijkheid hebben we aangegrepen om ook direct overal ledverlichting aan te brengen. Daar halen we op termijn een kostenvoordeel uit, maar voorkomen ook overlast richting de gebruikers van onze kantoren.”

Naast deze installatietechnische aanpassingen zijn de gevels middels HSB-wanden houtskeletbouw – zeer goed geïsoleerd, en binnenkort is het dak aan de beurt. “Je zou zeggen: had dat gedaan voordat je er zonnepanelen op had gelegd. We hadden echter wat problemen met onze dakbedekking die tijdens het leggen van de zonnepanelen was ontstaan, waardoor op de tweede verdieping 34 lekkages waren ontstaan. Het was nog niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk was, en het zag er naar uit dat dit pas veel later helder zou worden. We wilden echter al wel genieten van de voordelen van de 530 zonnepanelen en hebben ze laten liggen. Nu willen we het dak vervangen en beter isoleren. Dat zal waarschijnlijk betekenen dat we de zonnepanelen tijdelijk moeten verplaatsen, al denk ik dat dit wel gefaseerd zal gebeuren. Ook omdat we onze huidige huurders niet al te veel willen belasten met werk aan het pand.”

Plafond renovatie

Milieuvriendelijk

Die nieuwe gebruikers komen niet zomaar naar het ABOG Business Center, vertelt Bosman. “We hebben namelijk naast deze installatietechnische en bouwkundige aanpassingen ook een aantal andere milieuvriendelijke maatregelen genomen. Zo hebben we overal nieuwe vloerbedekking neergelegd, die gemaakt is gerecyclede visnetten. Ook hebben we buiten zowel een insectenhotel als een bijenkast voor 50.000 bijen geplaatst. Dat doen we omdat we begaan zijn met het milieu. Mijn vader doet op de Veluwe werk voor Staatsbosbeheer en hij ziet hoe de natuur verandert onder invloed van de mens. Zo proberen we iets terug te doen. En één van onze nieuwe huurders – actief in de windenergiesector – heeft ons specifiek hierop uitgekozen voor hun nieuwe hoofdkantoor. Dat laat zien dat je je kunt onderscheiden met een heel duurzaam pand.”

Oplaadplekken

Voor het pand zijn ook meerdere oplaadpalen geïnstalleerd.

De renovatiestandaard

Om de klimaatdoelen te halen moeten gebouwen duurzamer worden. De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn voor de energieprestatie van utiliteitsgebouwen. Na 2030 zal de renovatiestandaard worden vervangen door een verplichte eindnorm waaraan de energieprestaties van alle gebouwen moeten voldoen in 2050. De renovatiestandaard is bedoeld om een houvast te geven voordat de eindnorm verplicht wordt. Een gebouw dat aan de renovatiestandaard voldoet is energiezuinig genoeg tot 2050, zoals het voorbeeld van ABOG Business Centre. “Ons pand heeft nu al A+++ energielabel maar we werken er nu aan om volgend jaar de A++++ te behalen. Dus ruim boven de gestelde norm van 2050”, vertelt Bjorn Bosman van ABOG Business Centre.

Meer info: www.rvo.nl/renovatiestandaard