3 duurzame manieren voor keukenrenovatie

Artikel delen

Duurzaamheid is echt een kernbegrip geworden, en dat merken we ook in de keukenbranche. Leveranciers focussen steeds meer op milieuvriendelijke materialen en maken steeds vaker keukens zonder extra CO2-uitstoot. Maar er zijn nog veel meer manieren om keukens duurzamer te maken, zoals kiezen voor de beste inductiekookplaat met afzuiging om van het gas af te stappen. Wil jij ook met de trend mee en jouw klanten voorzien van een duurzame keuken? Lees dan verder voor 3 manieren.

keukenrenovatie

Renoveren in plaats van vervangen

Je hoeft echt niet meteen de hele keuken te vervangen als je merkt dat de keuken ook gewoon opgeknapt kan worden. Op die manier ben je pas echt duurzaam bezig. Het is dus een stuk beter voor het milieu om bestaande dingen op te knappen in plaats van alles nieuw te kopen. Veel oudere keukens zijn nog prima in orde en kunnen er weer als nieuw uitzien met wat kleine aanpassingen. Op deze manier kun je je klanten voorzien van advies waarmee ze geld besparen en minder afval verbruiken. Wat kun jij doen als professional in de keukenbranche? Je kunt bijvoorbeeld de bestaande keukenkastjes schuren en opnieuw lakken, of innovatieve wrapfolie gebruiken om de uitstraling te veranderen zonder alles te vervangen. Je kunt het vergelijken met kaftpapier voor boeken, maar dan voor een huis. Het beschermt wat eronder zit, verbergt krassen en verkleuringen en geeft alles een frisse, nieuwe uitstraling. Wrapfolie kun je voor bijna alles gebruiken: van kozijnen en gevels tot deuren, meubels en zelfs de hele keuken.

Energiezuinige apparatuur

Wanneer jij wordt ingeschakeld om een keuken te ontwerpen, in te richten of te renoveren, is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit apparaten die minder energie gebruiken. Nieuwe keukenapparaten zijn vaak veel zuiniger dan oudere types. Ze gebruiken minder stroom en hierdoor creëer je een keuken die minder geld kost en beter is voor het milieu. Het is een goed idee om apparaten met een hoog energielabel, zoals A+++, aan te bevelen. Zo is de beste inductie kookplaat een milieuvriendelijke vervanger van een gasfornuis. Deze kookplaten gebruiken veel minder energie. Ook zijn de nieuwste koelkasten veel zuiniger dan vroeger. Richt de keuken dus opnieuw in met deze energiebesparende apparaten om de keuken een stuk duurzamer te maken.

Milieuvriendelijke materialen

Het is ook een goed idee om te kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Logischerwijs verklein je zo de impact op het milieu. Bamboe is bijvoorbeeld een geweldige keuze, omdat het snel groeit en een duurzaam alternatief is voor gewoon hout. Je kunt het gebruiken voor keukenkastjes, vloeren en aanrechtbladen. Ook gerecycled glas is een slimme optie voor aanrechtbladen. Het ziet er net zo mooi uit als graniet, maar is veel beter voor het milieu. En door resthout te gebruiken voor kleine onderdelen in de keuken, zoals plankjes of handgrepen, verspil je minder en maak je gebruik van hout dat anders weggegooid zou worden. De volgende keer dat jij een keuken gaat renoveren, zou je dus rekening moeten houden met deze tips.