Duurzame renovatie 254 woningen in scandinavische stijl

Artikel delen

De 254 eengezinswoningen in de Bouwmeesterbuurt in Almere-Buiten zijn weliswaar nog maar 40 jaar oud, maar de gevels en de kozijnen waren in slechte staat. Vandaar dat Dura Vermeer Renovatie Midden West door eigenaar woningcorporatie Ymere is ingeschakeld om deze renovatie in bewoonde staat uit te voeren.

Projectmanager Sandra Bouwmeester van Dura Vermeer: “Eind 2019 vroeg Ymere ons om mee te denken over een vraagstuk voor deze buurt. De woningen zijn nog geen veertig jaar oud. Op het gebied van duurzaamheid scoorden ze al best redelijk met een gemiddeld label C, dus daar zat niet de urgentie voor de aanpak. De architectuur van de woningen wordt gekenmerkt door houten rabatdelen als gevelbekleding en houten kozijnen en die waren wel in slechte staat. We maakten gezamenlijk een ‘no regret’-plan met maatregelen die op dit moment slim zijn om de woningen een flink stap verder te brengen op de route naar energieneutraal in 2050. Elementen die nog wel goed waren, bleven behouden.”

De woningen, met een Scandinavische uitstraling door het hout, worden vooral van buiten opgeknapt. De houten voor- en achtergevels worden vervangen en beter geïsoleerd, de raamkozijnen worden vervangen door kozijnen van (verduurzaamd) hardhout met draaikiepramen en de voor- en achterdeuren worden vernieuwd en voorzien van nieuw hang- en sluitwerk. De deur- en raamkozijnen krijgen HR++ glas en er komt gevelisolatie.

Renovatie

Energielabel A

Waar nodig worden de dakramen vervangen. De pannendaken worden bewust niet vervangen, want de technische en energetische kwaliteit is voldoende om nog zeker vijftien jaar door te kunnen. Ook worden de schuurtjes opgeknapt, krijgen de woningen een nieuw mechanisch ventilatiesysteem en wordt de cv-ketel vervangen. Daardoor gaan de woningen van een gemiddeld energielabel C naar een energielabel A. “Deze ingrepen maken de woningen een stuk comfortabeler en energiezuinig. Bewoners kunnen weer vijftien jaar vooruit en daarna kijken we wat op dat moment de logische volgende stap is.”

Prefab renovatie

De nieuwe geïsoleerde gevelelementen worden, compleet met kozijnen en glas, vooraf geproduceerd door Dekker Kozijnprojecten. Zij verzorgt ook de montage op locatie. De keuze voor prefab was een bewuste: zo levert het werk minder overlast op, gaat het sneller en is een goede kwaliteit gegarandeerd. De gevelelementen krijgen één kleur, Scandinavisch groen, voor een rustiger beeld en meer karakter en uitstraling. Toch is elke woning straks uniek. De richting van het hout verspringt op de gevels en de aluminium neggen krijgen per blok een andere kleur. Ook de voordeuren zijn in iedere straat net anders.

Een groot deel van de bestaande houten geveldelen (zo’n 80.000 strekkende meter vurenhout) en zo’n vierhonderd bestaande voor- en schuurdeuren die vervangen worden, gaan naar de circulaire hub van Dura Vermeer in ’s Gravendeel. Daar wordt gezocht naar een bestemming voor hergebruik van deze materialen.