Kwalitatieve veiligheidsschoenen essentieel voor een veilige en productieve werkomgeving

Artikel delen

In de bouw lopen mensen relatief veel kans op een arbeidsongeval. Onder andere omdat vaak op hoogte gewerkt, en bouwprofessionals vaak gebruikmaken van klein of groot (door een motor aangedreven) bouwmaterieel. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt de bouw na Afvalbeheer de branche met de meeste ongevallen op de werkplek te zijn. Om de veiligheid te vergroten, zijn er voor de bouw allerlei veiligheidsnormen opgesteld. Deze hebben enerzijds betrekking op werkwijzen, en anderzijds op persoonlijke beschermingsmiddelen. Een van de meest belangrijke PBM’s zijn veiligheidsschoenen. Hieronder lees je meer over veiligheidsschoenen S3.

Meer over de veiligheidsnormen op het gebied van werkschoenen

Schoenen die gedragen worden op de werkplek moeten natuurlijk duurzaam zijn en comfort bieden. Daarnaast hebben ze ook een beschermende functie. De benodigde specificaties zijn afhankelijk van de gestelde veiligheidsnormen. Veiligheidsschoenen vallen in de veiligheidsklasse S1, S2 of S3. Schoenen uit de S1-klasse hebben antistatische eigenschappen en een verstevigde neus. Schoenen uit de S2-klasse zijn daarnaast ook nog eens waterafstotend. Veiligheidsschoenen S3 hebben tot slot daarbij ook nog een extra beschermende tussenzool die voorkomt dat scherpe objecten voeten van de onderkant kunnen verwonden.

Bij Strauss kun je terecht voor ergonomische veiligheidsschoenen-S3 van de beste kwaliteit. Het ruime assortiment biedt voor ieder wat wils, ongeacht gebruiksdoel, seizoen en persoonlijke voorkeuren. Veiligheidsschoenen S3 van Strauss zijn duurzaam en bieden comfort. Of je nu kiest voor een meer casual halfhoge schoen in sneakerstijl of winterlaars, of iets daartussenin.

Zo dragen S3 veiligheidsschoenen bij aan het voorkomen van letsel

Veiligheidsschoenen bieden allerlei voordelen. Het is dan ook niet voor niets dat ze verplicht zijn in de bouw, voor iedereen op een bouwplaats ongeacht beroep of functie. Wat de cruciale eigenschappen zijn van S3-veiligheidsschoenen die bijdragen aan een veilige werkomgeving? En hoe S3-veiligheidsschoenen kunnen bijdragen aan het voorkomen van ongevallen op de werkplek?

Onder meer de hierboven genoemde kenmerken – de waterafstotende functie, verstevigde neus en extra tussenzool – beschermen de voeten van bijvoorbeeld een installateur, dakdekker, timmerman, stukadoor of schilder tegen zaken zoals bouwmaterialen die op iemands voet vallen, losliggend glas en uitstekende spijkers.

Goede veiligheidsschoenen dragen overigens niet alleen bij aan een veiligere werkomgeving. Ze hebben ook een positieve invloed op de productiviteit van bouwprofessionals. Veiliger betekent minder letsel, en dat betekent minder uitval als gevolg van een arbeidsongeval. Zeker in de huidige tijd waarin projecten strak gepland zijn en tijdsdruk kennen, en er al een tekort is aan vakkundige mensen, is het belangrijk de beschikbare tijd zo effectief en efficiënt mogelijk te benutten.

PBM’s bij renovatie volgens de nieuwe renovatiestandaard

De komende decennia zal er behoorlijk wat werk verzet moeten gaan worden om gebouwen te verduurzamen. Het is daarbij belangrijk rekening te houden met de renovatiestandaard. Deze standaard is een vooralsnog vrijwillige richtlijn voor utiliteitsgebouwen, gebaseerd op de verplichte norm voor energieprestaties in 2050 die in 2030 opgesteld zal worden. Bij het renoveren van utiliteitsgebouwen tot aan 2030 is het handig om de renovatiestandaard in de gaten te houden, om na 2030 niet nogmaals te hoeven verbouwen. Ook bij dergelijke renovatiewerkzaamheden dienen bouwprofessionals uiteraard de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken en te werken volgens veiligheidsprotocollen.