Houd bij de renovatie van utiliteitsgebouwen rekening met de nieuwe renovatiestandaard

Artikel delen

In 2050 komt er een verplichte norm voor de energieprestaties van utiliteitsgebouwen zoals winkels, onderwijsinstellingen en horeca-gebouwen. Vanaf 2030 wordt deze eindnorm bepaald. Als je voor 2030 een utiliteitsgebouw wilt verbouwen, dan wil je natuurlijk wel weten waar je aan toe bent om niet na 2030 nog een keer te moeten verbouwen. Hiervoor is de renovatiestandaard in het leven geroepen.

Utiliteitsgebouw

Deze standaard is een vooralsnog vrijwillige richtlijn voor de energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De renovatiestandaard geeft houvast voor de verplichte eindnorm die in 2030 gesteld wordt. Het moet dus voorkomen dat je dit jaar een pand renoveert en na 2030 extra kosten moet maken om alsnog aan de verplichte eindnorm te voldoen.

Hoe energiezuinig moet een gebouw zijn volgens de renovatiestandaard?

Dit hangt af van de oppervlakte en gebruiksfunctie(s) van het utiliteitsgebouw. De energiezuinigheid wordt uitgedrukt via het energielabel. Zo geeft de standaard aan dat een kantoor, onderwijsruimte en winkel moeten voldoen aan energielabel A+++. Een sportruimte moet bijvoorbeeld voldoen aan label A++.

Voldoen de energieprestaties van een utiliteitsgebouw voor de verschillende gebruiksfuncties? Dan komt vanaf half 2023 op het energielabel van het gebouw te staan dat het voldoet aan de renovatiestandaard. Meer informatie over het energielabel voor utiliteitsgebouwen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren, bijvoorbeeld:

  • Verbeteren van thermische isolatie (dubbelglas, spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie)
  • Vervangen van niet-energiezuinige lampen door LED-lampen
  • Installeren van zonnepanelen
  • Vervangen van CV-ketel door warmtepomp (verplicht vanaf 2026)

Als je dit jaar of een van de komende jaren een utiliteitsgebouw gaat verbouwen, dan raden we uiteraard aan om met de renovatiestandaard rekening te houden. Houd hierbij rekening dat voor werkzaamheden vanaf 2,50 meter hoogte verplicht is om gebruik te maken van valbeveiligingsmiddelen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij de installatie van zonnepanelen. Zoek je een aanbieder van collectieve valbeveiliging voor bouw- en renovatiewerkzaamheden? Dan kunnen we Best Montage/Demontage B.V. aanbevelen. Dit bedrijf is Aboma-gecertificeerd en installeert al meer dan 10 jaar randbeveiliging en veiligheidsnetten door heel Nederland en België.