Eén derde van Nederlandse woningen heeft energielabel A
Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak; momenteel telt Nederland ruim 1,7 miljoen energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 34,5% van alle woningen in ons land. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste gemeente van ons land is Almere: hier heeft zelfs 65,4% van de woningen energielabel A. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabelregistratie van de RVO.
“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor het meest zuinig en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A zijn goed geïsoleerd en hebben een duurzame energiebron zoals zonnepanelen of een warmtepomp,” legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer uit.
“Het A-label heeft dan weer verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Heeft de woning veel zonnepanelen, dan is de kans groot dat deze woningen zelfs energieleverend zijn,” legt de expert energie van Independer uit.
In Leidschendam-Voorburg ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst. Slechts 16,1% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Westerwolde (17,6%) en Heerlen (18%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.
Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Limburg, Zeeland en Friesland vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs 10,4% van de huizen energielabel F of G. In Flevoland is dit percentage juist het laagst, slechts 0,8% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel.
Bron: Independer