Verduurzaming die gezien mag worden

Artikel delen

De monoblock lucht/water warmtepompen van het type Amber zijn zowel voor de nieuwbouw als de bestaande bouw een uitstekende manier om op een duurzame wijze de woning te verwarmen, te koelen en van warm tapwater te voorzien. Amber kan zowel hybride (met de bestaande cv-ketel), als all-electric worden opgesteld. Ze ziet er niet alleen fantastisch uit, maar levert ook uitstekende prestaties. Doordat deze warmtepomp gebruik maakt van het milieuvriendelijke koudemiddel R290, is het mogelijk tot wel 70°C cv-water en tapwater te maken.

Buitenunit amber

In een hybride opstelling (waarbij de bestaande cv-ketel het warme tapwater verzorgt) wordt het grootste deel van het jaar de woning door de warmtepomp verwarmd met een uitstekend rendement. Pas wanneer het buiten echt koud wordt, zal de cv-ketel bijspringen om aan de extra warmtevraag te voldoen. Deze opstelling is met name geschikt voor woningen die (nog) niet voldoende zijn na-geïsoleerd om het gehele jaar door de warmtepomp te worden verwarmd. Op een later moment, als de woning voldoende is nageïsoleerd om op lage temperatuur te verwarmen, kan alsnog besloten worden om de cv-ketel te verwijderen en Amber de verwarming, koeling en het warme tapwater te laten verzorgen.

Wanneer Amber all-electric wordt opgesteld, zal de warmtepomp het verwarmen/koelen van de woning en het warme tapwater verzorgen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de gasaansluiting niet meer nodig is en kan worden afgesloten. Dit bespaart de vastrechtkosten van ca. € 250.- per jaar. Omdat een warmtepomp op een lagere snelheid warm tapwater maakt dan een cv-ketel, is er wel altijd een voorraadvat nodig om het warme water in op te slaan. Itho Daalderop produceert in Tiel op een van de meest duurzame RVS voorraadvaten productielijn ter wereld, een groot aantal verschillende voorraadvaten. Deze voorraadvaten zijn in verschillende capaciteiten verkrijgbaar. De laatste toevoeging in het assortiment voorraadvaten is het horizontale voorraadvat. Deze kan gemakkelijk achter het knieschot worden weggewerkt.

Amber

Belangrijkste kenmerken Amber

Flexibele installatie: Alleen een buitendeel en kleine regelmodule binnen.
All-round functies: Verwarmen, koelen en warm tapwater maken.
Capaciteitsopties: Dé warmtepomp voor grotere woningen (6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW).
Stille werking: Geen geluidshinder voor bewoners en omwonenden.
Hoge aanvoervoertemperatuur: Tot wel 70˚C mogelijk.
Flexibele plaatsingsopties: Combineerbaar met hoogwaardige voorraadvaten (staand, liggend en hangend)
Eenvoudig te installeren: geen F-gas certificering benodigd

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl/amber
Stand: 12.B008