Beter energielabel voor 2400 sociale huurwoningen in Schiedam

Artikel delen

Woonplus, ERA Contour, BM van Houwelingen, Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud slaan de handen ineen voor het verduurzamen en verbeteren van 2400 sociale huurwoningen in Schiedam. Daarvoor ondertekenden de partijen een raamovereenkomst eind december. Het doel is om samen het energielabel van de 2400 woningen van Woonplus te verbeteren.

Ondertekening raamovereenkomst

Deze verduurzaming is onderdeel van het Woonplus-project ‘Uitfasering EFG-labels 2024-2028.’ Dit project beoogt het energielabel van woningen met een E, F of G-label te verhogen. Het verduurzamingsprogramma wordt uitgevoerd in drie bouwstromen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud zijn verantwoordelijk voor de eerste bouwstroom. BM van Houwelingen voor de tweede bouwstroom. ERA Contour realiseert de derde bouwstroom.

Zo’n 180 EFG pre-labelwoningen en 605 woningen met een hoger label worden verduurzaamd in bouwstroom drie. Dit zijn woningen die Woonplus ook na 2050 nog in bezit zal hebben. Daarom brengt Woonplus samen met ERA Contour de woningen naar het niveau van de Standaard. De woningen zijn daarmee toekomstvast geïsoleerd. Dat betekent dat er geen extra isolatie meer nodig is om ze later te verwarmen zonder aardgas.

EFG-label wordt D-label

In de eerste bouwstroom worden zo’n 220 woningen met een EFG-pre-label verduurzaamd naar minimaal energielabel D. De 534 woningen met minimaal een energielabel D in dezelfde woongebouwen, gaan in een aantal maatregelen mee. Bijvoorbeeld bij het vervangen van enkel glas en het saneren van open verbrandingstoestellen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud voeren de eerste bouwstroom uit.

D-labelwoning naar B-label

In de tweede bouwstroom krijgen 120 EFG-pre-labelwoningen een upgrade naar energielabel B. Ook zo’n 693 woningen met minimaal label D worden verhoogd naar energielabel B. Zo zijn deze woningen goed uitgerust voor de lange termijn. Woonplus verwacht de woningen nog 15 tot 25 jaar in bezit te hebben. BM van Houwelingen realiseert deze tweede bouwstroom.

Bron: Era Contour