Innovatieve optoprenovatie van Aquarius in Amstelveen is afgerond

Artikel delen

De renovatie van woongebouw Aquarius in Amstelveen is afgerond. Afgelopen maand namen de nieuwe bewoners vol enthousiasme hun intrek in het vernieuwde en moderne woongebouw. Aquarius onderging een complete metamorfose. Het vijf verdiepingen tellende woongebouw werd gestript tot op het betonnen skelet, opnieuw ingepakt en op innovatieve wijze opgetopt met een extra verdieping van hout. Het aantal woningen steeg van 148 naar 182, waardoor er meer woonruimte is gecreëerd voor woningzoekenden. ERA Contour renoveerde Aquarius de afgelopen twee jaar in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het architectuurontwerp van AG Nova Architecten zorgde voor een moderne en frisse uitstraling van het woongebouw.

Woongebouw Aquarius voor de renovatie

De nieuwe Aquarius biedt zowel een divers woningaanbod en een betere uitstraling in de wijk. “Aquarius was vroeger een sociaal huurcomplex dat aandacht nodig had. Je herkent het nu bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen. Zo’n dertig bewoners keren terug en zijn zeer enthousiast”, aldus Jeroen Eijkelboom, Hoofd Realisatie Bestaande Bouw bij ERA Contour & projectleider van de renovatie.

Woongebouw Aquarius na de renovatie en optopping

Optoppen met hout

Woongebouw Aquarius is tijdens de renovatie volledig gestript. Alleen het betonnen skelet van de flat bleef staan. Gevels, installatie en dakbedekking gingen eraf. En er kwam een extra verdieping van hout op, ook wel optoppen genoemd. Deze bijzondere manier van bouwen maakte het mogelijk om meer woningen te realiseren met het bestaande gebouw. Er kwamen maar liefst 34 woningen bij. Daarmee steeg het totaal aantal woningen naar 182. De keuze voor een opbouw in hout was bewust vanwege de lichte en duurzame eigenschappen van het materiaal. Een zwaarder materiaal bleek niet gunstig te zijn voor de opbouw. Bovendien is er met het behoud van de betonnen draagconstructie ruim 1500 ton aan CO2-uitstoot bespaard.

Woongebouw Aquarius na de renovatie en optopping

De renovatie van Aquarius trekt veel bezoekers vertelt Eijkelboom: “Tijdens de renovatie kregen we veel bezoek van vertegenwoordigers uit de corporatiesector en overheid. Aquarius wordt gezien als een voorbeeldproject van hoe we meer woningen kunnen realiseren in de bestaande woningvoorraad. Dit soort renovatietrajecten biedt namelijk de mogelijkheid om snel op te schalen in de woningproductie en haalbaar te verduurzamen.”

Woongebouw Aquarius na de renovatie en optopping

Duurzame woningen.

Bewoners zijn enthousiast over de vernieuwde Aquarius en de duurzame woningen. Onder meer goed geïsoleerde gevels en optimale installaties zorgen voor minder energielasten. Het woongebouw beschikt over een variatie aan woningtypes: van een studio van 25 m2 tot een woning van ongeveer 145 m2 met drie grote slaapkamers. Arjen is een van de blije bewoners die terugkeert in de flat. “Het is hartstikke mooi geworden. En een nieuwe verandering. Als ik sommige mensen op straat spreek, vragen ze of er een hele nieuwe flat is gebouwd”, vertelt Arjen.

Vernieuwde balkon Woongebouw Aquarius