Oud & Nieuw

Artikel delen

Sûvelfabryk Ljussens – Moarre

Een al jaren leegstaande zuivelfabriek is getransformeerd naar 13 luxe- en unieke vakantieappartementen. Deze zomer is de Sûvelfabryk Ljussens in het Noord-Friese Moarre feestelijk heropend.

Archieffoto Sûvelfabryk Ljussens - Moarre

Verwaarloosde ruimte in de Sûvelfabryk Ljussens In 1914 werd ‘De Dongeradelen’ als coöperatieve zuivelfabriek opgericht en werd er boter, kaas en wei gemaakt. Het werd voor het dorp een belangrijke werkgever met zo’n 40 arbeidsplaatsen. Na een aantal fusies van zuivelfabrieken verdween de fabrieksfunctie begin jaren ’70.

Het karakteristieke pand kreeg nooit een goede herinvulling en raakte de laatste jaren in verval, tot frustratie van het dorp. Minne en Johan Dijkstra, tevens eigenaren van Bouwbedrijf Dijkstra, kregen in 2020 de mogelijkheid om de fabriek te kopen en besloten dit te doen. Het werd een uitdagend project. Na een grondige renovatie is de fabriek nu echter veranderd van een verwaarloosd complex naar 13 moderne en toekomstbestendige recreatie-appartementen. TWA architecten tekende het ontwerp waarbij verleden en toekomst samen komen.

Opgeknapte Sûvelfabryk Ljussens - Moarre

Het industriële pand heeft enkele heel bijzondere elementen, zoals een badkamer met een glazen dak, een slaapkamer met dakraam waardoor je slaapt onder de sterrenhemel, en een 13 meter hoge glazen toren met een fantastisch uitzicht over het Friese land. Er is een omliggende tuin in oude stijl, er zijn aanlegsteigers en een klein museum over de historie en de rol van de zuivelfabriek.

Archieffoto Sûvelfabryk Ljussens - Moarre

Archieffoto Sûvelfabryk Ljussens - Moarre

Feestelijke opening Sûvelfabryk

De feestelijke opening

Inrichting van een van de recreatie appartementen in de Suvelfabriek

 

RenovatieTotaal