Hoe zit het met VvE en brandveiligheid?

Artikel delen

In Nederland neemt het aantal appartementen, appartementencomplexen en daarmee dus ook de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) al jaren toe. Tevens groeit het aantal ouderen dat in deze appartementen woont. Daarom is het voor steeds meer VvE’s belangrijk om na te denken over wat te doen bij situaties zoals een liftstoring, brand of een ontruiming. Meer weten over hoe het zit met de brandveiligheid? Lees dan verder!

brandveiligheid vve

Aansprakelijkheid bij brandincidenten

De veiligheid van de bewoners staat vanzelfsprekend voorop als er brand uitbreekt in een appartement van het complex. Na het blussen moet er worden uitgezocht hoe de brand is ontstaan en wie daarvoor verantwoordelijk is. Vaak zijn branden het gevolg van menselijke fouten of gewoon slordig gedrag, zoals een achtergelaten brandende sigaret in bed of een omgevallen kaars. Toch kan het ook zijn dat de lift niet veilig was en daarom is het ook zo belangrijk om liftoffertes op te vragen, zodat je in ieder geval weet welke lift veilig is en dus in het appartementencomplex past. In elk geval rijst de vraag of de Vereniging van Eigenaren (VvE) hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Aansprakelijkheid van de VvE

Volgens de wet is de eigenaar of beheerder van een gebouw verantwoordelijk als het gebouw niet veilig genoeg is en daardoor gevaarlijk kan zijn.  Maar in de praktijk is het vaak moeilijk om te bewijzen dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) expres niet goed voor de brandveiligheid heeft gezorgd. Daarom worden VvE’s niet vaak aansprakelijk gesteld. Maar als je kunt laten zien dat iets wat met brandveiligheid te maken heeft niet goed werkte, en dat daardoor schade of erger is ontstaan, kan dat al genoeg zijn. Dit is vooral belangrijk als er ernstige ongelukken zijn gebeurd doordat de brandveiligheid niet op orde was, zoals een slechte nooduitgang.

De verantwoordelijkheid van de VvE

Het grootste doel van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is het beheren van een appartementencomplex en natuurlijk om op te komen voor de belangen van alle bewoners. Eén van deze belangen is brandveiligheid. Dit aspect wordt zelfs speciaal genoemd in de regels die gelden voor het appartementencomplex. De VvE moet zorgen voor het onderhoud van apparatuur voor branddetectie en brandbestrijding in de gedeelde ruimtes. Het is heel belangrijk voor de VvE om te zorgen voor goede brandbeveiliging om de schade van een eventuele brand zo klein mogelijk te houden. Als een VvE goed zorgt voor de brandbeveiliging en deze goed onderhoudt, is de kans kleiner dat zij verantwoordelijk wordt gehouden als er toch een brand uitbreekt.