Hoofdrol voor gevelisolatie met steenstrips in Beverwijk

Artikel delen

Bewoners van 156 sociale huurwoningen in de Indische Buurt in Beverwijk zitten er binnenkort weer warmpjes bij als de verduurzaming van de zes portiekflats waarover de woningen verdeeld zijn, is afgerond. De woningen uit de jaren vijftig gaan van een gemiddeld energielabel F naar het zeer zuinige energielabel A+. De buitengevelisolatie waarop authentieke metselwerkverbanden met steenstrips van Alsecco opnieuw aangebracht worden, spelen een belangrijke rol in die verduurzaming.

Geisoleerde buitengevel met steenstrips

Woningcorporatie Pré Wonen en BAM Wonen voeren de grondige renovatie als onderdeel van het samenwerkingsverband Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) uit. In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te isoleren.

Pré Wonen wil met de uitgebreide verduurzamingsoperatie het wooncomfort voor de huurders vergroten en tegelijk zorgen voor lagere woonlasten. Daarnaast verbetert de corporatie hiermee de kwaliteit van de bestaande woningportefeuille. Dankzij het verduurzamingsplan wordt het gasverbruik met 93.600 m3 gas per jaar gereduceerd en de CO2-uitstoot vermindert met ruim 166.600 kilogram per jaar.

Bijzondere architectuur

In Beverwijk is voor de isolatie van de portiekflats niet gekozen voor spouwmuurisolatie, maar voor buitengevelisolatie. De nieuwe minerale steenstrips van Alsecco worden in hetzelfde patroon als de oorspronkelijke metselwerkverbanden aangebracht boven de entrees. Ook het kartelwerk en boerenvlechtwerk van de kopgevels keert terug aan de vernieuwde gevel. Daarmee blijft de karakteristieke architectuur en het vakmanschap van de jaren vijftig behouden. De portiekflats zijn destijds ontworpen door architectenduo Joop en Koos Pot-Keegstra.

BAM Wonen heeft de portiekflats vooraf digitaal gescand. De 3D-modellen die uit die scans zijn gemaakt, versnellen de voorbereiding, maar ook de productie. Tijdens de bouw verduidelijken de scans en 3D-modellen afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam waardoor de realisatie vlotter verloopt.

Vraag gestuurde ventilatie

Dankzij betere ventilatie en isolatie maken de woningen een enorme labelsprong naar het zuinige energielabel A+. Daarmee worden de portiekflats klaargemaakt om over te gaan op aardgasvrij verwarmen. Aan de buitenzijde behouden de woongebouwen dankzij de steenstrips in authentieke metselwerkverbanden hun ‘historische’ uitstraling en karakter.

De energetische werkzaamheden bestaan niet alleen uit het beter isoleren van de gevels en het dak, ook de kozijnen van de woningen worden vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen met HR++ glas. Het bestaande glas in de betonnen kozijnen van het trappenhuis wordt aan de binnenkant voorzien van voorzetglas. Elke woning krijgt een vraag gestuurd ventilatiesysteem dat werkt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid).

DAW Nederland
www.dawnederland.nl